Publicerat 2018-11-07 07:50

Rekrytera fler poliser

-Ett gemensamt intresse


Nu har möjligheten att söka till Polishögskolorna till hösten 2019 öppnats. Den är öppen till den 30 november, sedan vidtar tester och urval. Det blir fler utbildningsplatser än på många år och fler polishögskolor än någonsin, när Malmö och Borås slår upp portarna. Nu gäller det att få tillräckligt många tillräckligt bra människor att vilja bli framtidens poliser och kollegor!Rikspolischefen Anders Thornberg, uppmanar i en video på Intrapolis alla polisanställda att sprida budskapet att det nu går att söka till polishögskolorna till hösten 2019. Vi som jobbar i Polismyndigheten har en aning om vem som vi vill ha som kollegor i framtiden.

 

Även biträdande polisregionchefen i vår region, Pia Sjunnegård Dahlström berör polisrekryteringen i sin blogg på Intrapolis från i måndags: Och visst får vi också tillskott. Den här veckan har jag den stora äran att hälsa 163 nya aspiranter välkomna till regionen. Det känns verkligen roligt. Just idag öppnar också en ny ansökningsomgång till polisutbildningen. Jag vill verkligen uppmuntra er alla att hjälpa till att sprida rekryteringskampanjen. Kanske är det med din hjälp vi får en ny kollega till regionen. 

 

Även regionpolischefen Ulf Johansson berör Polismyndighetens rekryteringsbehov i sitt veckobrev på Intrapolis med orden:

 

-Lyckligtvis är det attraktivt att jobba inom polisen, de arbetsuppgifter vi kan erbjuda är lockande för många och man får möjlighet att göra skillnad för människor. Men konkurrensen på arbetsmarknaden är hård och kommer att bli ännu tuffare de kommande åren. Så ska vi klara av att växa och bredda vår kompetensbas så måste vi göra mer och tänka nytt. Det handlar om arbetsvillkor och löner, om arbetsmiljö och kulturfrågor, men också om nya vägar in i yrket och en större flexibilitet när det gäller att växla mellan yrkesroller och gå in och ut ur myndigheten. Vi måste vända på alla stenar om vi ska bli så många polisanställda som vi behöver vara för att klara uppdraget att göra hela Sverige tryggt och säkert. Självklart handlar en attraktiv arbetsgivare inte enbart om antal anställda. Vi måste även fortsätta utveckla arbetsmetoder och it-stöd, effektivisera våra processer osv.

 

– Det pågår som de flesta säkert känner till ett partsgemensamt arbete med att förtydliga och förbättra karriär- och utvecklingsvägar för polisanställda. Arbetet med att uppgradera polisyrket fortsätter förstås också. Det pågår ett stort arbete när det gäller medarbetarskydd som är väldigt viktigt. Jag tänker även på hur vi informerar och stöttar anhöriga till polisanställda i de här frågorna. Vi har gjort en hel del när det gäller att integrera jämnställdhetsarbetet i verksamheten genom regeringsuppdraget JIM och det ska fortsätta. Ja, det finns mycket bra arbete på gång. De här frågorna står alltid högt på agendan vid de ledningsmöten jag deltar i.

 

– Kanske en bredare diskussion om ledarskap och medarbetarskap. Om hur vi är mot varandra. En attraktiv arbetsgivare handlar väldigt mycket om trivsel och kamratskap. Begreppet kåranda får lätt en negativ klang. Det är synd, jag vill se det som något positivt, att vi tar hand om varandra inom polisen och stöttar varandras styrkor och svagheter. Men det finns uppenbarligen en del kvar att göra när det gäller normer och värderingar. Det har inte minst det senaste årets metoo-rörelse tydligt visat.

 

– Vi satsar alltmer på att sprida information om att det är dags att söka till polisutbildningen och jag hoppas att marknadsföringskampanjen får effekt. Men det viktigaste är kanske det som var och en av oss kan göra som ambassadörer. Det är vi som jobbar här som kan ge den mest rättvisade bilden av hur det är att arbeta inom polisen, så att de som söker vet vad de ger sig in i. Vi har alla en viktig roll att spela där. Sedan tror jag att vi måste acceptera att valmöjligheterna är många för yngre människor. Det är inte längre så att man söker en utbildning och sedan stannar i det yrket resten av livet. Man testar och går vidare. Vi ska fortsätta ställa höga krav på de som söker till polisutbildningen, även om det skulle innebära en något långsammare tillväxttakt.

 

För att ge en aning om kraven på en nyutbildad polis, räcker det att titta på studieplanen för Polishögskolan, som bland annat innehåller ämnen som juridik, kriminologi, vårdvetenskap, beteendevetenskap, socialt arbete och statsvetenskap. Polisutbildningen ger dig kunskaper om bland annat polisens roll och uppdrag i samhället, brottsutredning, förhörs- och intervjumetodik, kriminalteknik, brottsförebyggande arbete, polisiär konflikthantering (taktik, självskydd och vapen), it- och kommunikationssystem, trafiksäkerhet och polistaktisk bilkörning, ordning och trygghet.


Det ställs höga krav, med de som kommer ut måste vara världens bästa kollegor, som klarar även ”omöjliga” uppdrag. För verkligheten är komplex och bjuder på ständiga överraskningar – för att inte säga utmaningar…

 

Som av en händelse, har YB-Södermalm just ikväll lagt ut en tweet som ger en aning om vad som kan krävas av en polis, när som helst, vilken polis som helst:


"Två av våra aspiranter fick idag lära sig att de ibland handgripligen är skillnaden mellan att leva eller dö. De lyckades få tag i och hindra en människa som ville dö. De lyckades stoppa detta. De utgjorde idag den yttersta skillnaden mellan liv och död."

 

Polisförbundet har gjort en kort video som förmedlar känslan av stolthet i att vara polis i vardagen.

 

 

Medlem i Polisförbundet kan man bli redan som Polisstudent (till rabatterat pris). Det är Polisförbundet som driver polisfrågorna framåt, om allt från beväpning, utrustning, ekonomiska resurser, arbetsskydd, ensamarbete, polisantal, befogenheter, lagstiftning till löner och anställningsvillkor. Det har mött motstånd genom åren, men nu tycks både politiker och Polismyndigheten ge oss rätt i det mesta. Även om mycket återstår att genomföra...


Polisförbundet är ett yrkesförbund, som i stort sett endast är öppet för poliser. Det är därför vi driver polisfrågorna ur ett kårperspektiv. För vem skulle annars göra det?

 

En polis som vet vad polisfacket kan betyda är Ted Eriksson som skriver så här i en broschyr från Polisförbundet: Om man gillar sitt jobb och kan fixa försäkringar och annat på egen hand behöver man väl inte gå med i facket?

 

– Det är viktigt att vara en del i ett större sammanhang och det finns skäl till att nästan alla poliser är med.

 

Dels för den egna tryggheten, dels för att ju större myndigheten är, desto svårare är det att som enskild arbetstagare göra sig hörd, säger Ted Eriksson.

 

– Då har man ett fack som kan hjälpa en att dra lasset.

Det är skönt att kunna lämna över en del och slippa stå ensam i allt.

 

För Ted Erikssons egen del var det en händelse som kunde ha kostat honom livet som fick honom att ändra inställning till fackligt medlemskap. Under en helt vanlig patrullering på Medborgarplatsen i Stockholm blev han utan förvarning knivhuggen i nacken.

 

– Man blir väldigt ensam när sådana här saker händer om man inte är medlem i facket och får stå själv i allt från mediakontakter till rehabilitering och juridisk

rådgivning, säger han.

 

Efter attacken blev han medlem i Polisförbundet och har fått en helt annan insikt i fördelarna med att vara medlem.

 

– Efter det jag vet nu skulle jag aldrig gå ur facket. Det hade varit ovärderligt att få tillgång till stöd inför rättegång, vägledning kring skadeståndsanspråk och ekonomisk förlust, arbetstider och allt som rör sjukgymnastik och rehabilitering, säger han.

 

Tidigare har Ted Eriksson vägt kostnaden för medlemskapet mot risken för att råka illa ut. Nu resonerar han annorlunda kring kostnaden. Dels väger han in all hjälp han kan få som medlem men han ställer också fackavgiften mot medlemsförmåner han inte tänkt på tidigare, exempelvis rabatter medlemmar erbjuds vid resor, biobesök och näthandel.

 

Men viktigast för Ted Eriksson är att vara medlem om det skulle ”gå åt skogen” igen. Ur det perspektivet han inte råda någon att inte vara med i facket.


Tommy HanssonGilla sidan:


 


Tidningen POLISEN


Brandfacket
Dela
sidan:
Polisfacklig historik i Stockholms stad 1890-1994