Publicerat 2019-01-23 13:40

Professor i nationalekonomi om I-löner och omorganisationer

Blåljus har ibland noterat likheter mellan andra verksamheter och polisen. Det kan ha handlat om organisationsteorier som gått ut över verksamhet, administrationshysteri eller pinnjakt i NPMs anda. Nu har vi hittat en till artikel som väcker tankar och analogier hos oss. Och det är inte vem som helst som skrivit:

Magnus Henreksson, Professor i nationalekonomi, VD för Institutet för näringslivsforskning (IFN), har studerat i USA, Storbritannien och Göteborg. Han berättar i Lärarnas Tidning (som vi gärna läser för dess ibland upproriska artiklars skull) för Niklas Arevik om pedagogik, postmodern kunskapssyn, konkurrerande skolmodeller och vinster i utbildningsväsendet. Allt mycket frittänkt och uppfriskande. (man kan hålla med eller inte).
 
Man får lära sig en hel del i den korta artikeln om skolans värld enligt Magnus, men även vad "ad hominem" betyder och hur det kan användas mot frispråkiga. Mot slutet av artikeln, blev mycket väldigt välbekant för undertecknad:
 
"Och återförstatligande?

– Kan låta bra i teorin, men i praktiken skulle det bli kaos. Lednings- och organisationsförmågan saknas. Staten klarar inte ens av att organisera polisen med 30 000 anställda. Hur ska den kunna hantera skolan med 240 000 anställda och 1,3 miljoner elever?

 

Du är kritisk till förstelärarreformen, varför?

– För att det saknas objektiva verifierbara kriterier för vem som utses. Då blir det ett system där rektorn kan favorisera vissa personer. Individuell lönesättning som inte uppfattas som rättvis är extremt dålig för arbetsmoralen och produktiviteten. En lärare kanske gör ett bättre jobb, men tio andra blir missnöjda och presterar mindre. Ett välskött privat företag skulle aldrig agera så."

 

Blåljus bekymrar sig över tillståndet i den svenska skolan. Hur högt i tak är det? Och framför allt - hur mycket är det som påminner om det sämsta hos polisen?

 

Tommy Hansson


 
Gilla sidan:


 


Tidningen POLISEN


Brandfacket
Dela
sidan:
Polisfacklig historik i Stockholms stad 1890-1994