Publicerat 2018-12-20 10:20

PRO på Polisen? Eller ungdomsgård?

Polistidningen har svaret på en fråga som många utanför polisen ställer och kanske inte alla vet svaret på. Hur ung eller hur gammal kan man vara för att söka till polisutbildningen och bli antagen? Rådet har ofta varit att det kan vara bra med lite yrkeserfarenhet, men att nätterna på jobbet sätter en övre gräns.

Svaret på frågan, är att den yngsta som blev antagen till vårens omgång är blott 19 år, medan den äldste är fyllda 50. Åldermannen säger till Polistidningen om hur det känns att gå ned i lön för att bli polis;  

"Jo, man börjar ju om på nytt längst ned i lönetrappan, men att tjäna pengar är inte det som driver mig. Skiftarbete ser jag inte som någon nackdel. Jag har ju en större frihet nu när barnen är stora. De enda som behöver daglig tillsyn är våra getter och minigrisar."

Och 19-åringen säger så här om sina erfarenheter och förväntningar på polisutbildningen: "Det är en fråga som har satt en del griller i huvudet på mig förstås. Det är inte ofta man ser så unga poliser och under antagningen undrade jag om de skulle sålla bort mig på grund av min ålder. Men det gick ju bra. Det är klart att det spelar roll med erfarenhet, men samtidigt ska det gå ändå i och med att jag får en utbildning för jobbet."
 
Undertecknad, känner igen sig i de båda blivande kollegornas känsla. Bortsett från minigrisarna kan det förvisso vara lättare jobba som polis när barnen är utflugna. Och, faktiskt, började även jag PHS som 19-åring år 1974, och redan på den tiden blev man ganska snabbt inskolad i yrket av Polishögskolan, men ännu mer av erfarnare kollegor. Men visst kunde det vara speciellt att som ung konstapel ge medelålders medborgare förhållningsorder i exempelvis äktenskapliga tvister...
 
Läs hela reportaget i Polistidningen!!!

Tommy Hansson
Gilla sidan:
TIPSA FRAGAwwwpolisforbundet.seLänk till Polistidningen


Polisveteran
Polisveteranerna i Stockholms län


Dela
sidan:
Polisfacklig historik i Stockholms stad 1890-1994