Publicerat 2019-05-28 11:20

Polisinsats mot grov kriminalitet kan ha räddat människoliv

Idag rapporteras ymnigt om att det grova vapenvåldet fortsätter. Det känns ibland tröstlöst, men samtidigt ges exempel på att aktivt polisarbete gör skillnad. Det är polisen.se som berättar om hur lokala nyfikna poliser gjorde ett stort vapen och narkotikabeslag. Sannolikt räddades därigenom ett antal människoliv.

"I ett parkeringsgarage i Skärholmen hittades den 8 april 2018 en stor mängd vapen, narkotika och explosiva varor. I dag väcks åtal mot en man misstänkt för bland annat synnerligen grovt vapenbrott.

När lokalpoliser genomförde en kontroll i ett garage i Skärholmen den 8 april 2018 markerade narkotikahunden tydligt vid två bilar. I bilarna påträffades ett stort antal vapen, sprängmedel och narkotika.

 

Poliserna fick backa tillbaka och säkra området varefter tekniker kom till platsen. Bilarna transporterades därefter till polisens garage där de noggrant tömdes under några dagar.

 

- När polisen tagit sig in i bilarna upptäckte man att de var förvaringsplats för ett mycket stort antal vapen, sprängmedel och en stor mängd narkotika, säger Jonas Lindberg, utredningsledare på grova brottsektionen i polisområde Stockholm Syd, och fortsätter:

- Utredningsarbetet ledde oss fram till åtalet som avser en strategiskt placerad person i ett kriminellt nätverk.

 

”Med beslaget har vi med all sannolikhet rädda liv”

Polisen hittade bland annat 37 skjutvapen, varav 13 automatvapen. Det fanns även fjärrstyrda detonationsanordningar, sprängdeg och ett nästan halvt kilo kokain.

 

Efter omfattande spaning, informationsinhämtning och tekniska undersökningar åtalas idag den 28 maj en man misstänkt för synnerligen grovt vapenbrott samt grovt narkotikabrott och brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor. Polismyndigheten hävdar att mannen har en ledande roll i ett kriminellt nätverk.

 

- Med beslaget kan vi anta att vi räddat liv. Flera av vapnen och sprängämnena saknar legala användningsområden. Det här är ett exempel på hur den lokala polisens enträgna arbete leder oss fram till åtal mot strategiska personer i kriminella nätverk, säger Susanne Wikland, chef för sektionen för grova brott i polisområde Stockholm Syd."

 

Blåljus kan bara utbrista "bra jobbat" till kollegorna i Stockholm Syd. Nu hoppas vi på ändamålsenliga påföljder för den misstänkte gärningsmannen, eller huvudmannen. I och med att åtal väcks, kan vi hoppas på en fällande dom...


Tommy Hansson

Gilla sidan:
TIPSA FRAGAwwwpolisforbundet.seLänk till Polistidningen


Polisveteran
Polisveteranerna i Stockholms län


Dela
sidan:
Polisfacklig historik i Stockholms stad 1890-1994