− Det är glädjande att så många nu får besked om att det är antagna till polisutbildningen. Vi behöver varenda en som vill och har lämplighet att bli polis. Nu får vi hoppas att alla dyker upp vid terminsstart och att de stannar kvar i utbildningen, säger Polisförbundets ordförande Lena Nitz.

 

Polisförbundet har länge krävt åtgärder för att det ska bli fler poliser. Men det politiska målet om 10 000 fler polisanställda till år 2024 kommer att bli en stor utmaning för hela polisorganisationen.

 

− Det är bråttom om politikernas mål om fler poliser till 2024 ska bli verklighet. Utbildningarna måste utökas kraftigt redan nästa år. Och då är det absolut nödvändigt att detta görs utan att man tummar på krav och kvalitén, att man inte tar några genvägar för att man ska uppnå ett visst antal, säger Lena Nitz.

 

 − Men det räcker inte att bara att fylla på med nya poliser för att klara av målet. Myndigheten måste också locka tillbaka de som slutat och se till så att poliser inte hoppar av yrket. Och då måste Polismyndigheten kunna erbjuda konkurrenskraftiga löner och villkor, konstaterar Lena Nitz.


Nyhet från Polisförbundet / Tommy Hansson