Polisförbundet om polislöner och pensioner

Information kan man aldrig få för mycket av. Därför kommer Polisförbundets nya Fackligt Uppdrag helt rätt i tiden. Många poliser har varit oroliga och undrat vad som händer, finns det en plan, vet Polisförbundet vägen framåt? Många svar ges i Fackligt Uppdrag!
Information kan man aldrig få för mycket av. Därför kommer Polisförbundets nya Fackligt Uppdrag helt rätt i tiden. Många poliser har varit oroliga och undrat vad som händer, finns det en plan, vet Polisförbundet vägen framåt? Många svar ges i Fackligt Uppdrag! Lena Nitz inledare i Fackligt Uppdrag svarar på en del frågor, många andra frågor får svar här!

Så här skriver Lena:
Just nu är det mycket avtal i fokus för Polisförbundet.

Vi har förstås avtal om nya polislöner, där vi nu för samtal med arbetsgivaren inför RALS revision 3. Men det handlar också om ett uppsagt avtal om pensioner som oroar många.

Vi börjar med lönerna. Engagemanget för polislönerna är stort både inom och utanför polisorganisationen. På sociala medier har många visat sitt stöd för olika inlägg på temat #polislön under de senaste dagarna. Inte minst så har många medlemmar berättat om sin situation med ett imponerande engagemang.

Själva förhandlingarna gäller alltså den tredje och sista revisionen i avtalsperioden 2013-2016. Första revisionen slutade i lönenämnd och den andra gav ett lönelyft för de lägst betalda poliserna. De fortsatta förhandlingarna inför den tredje revisionen tar avstamp i de yrkanden som lämnades inför avtalsrörelsen vilka i sin tur bygger på Polisförbundets lönepolitiska program.

I de pågående förhandlingarna diskuteras såväl olika värdefrågor som tänkbara avtalskonstruktioner. Många medlemmar är frustrerade över den svaga löneutveckling man har som polis. Att erfarenhet ska värderas är därför en viktig fråga. Efter att i revision två ha höjt löner för polisassistenter är nästa naturliga steg att höja lönerna även för dem som har längre erfarenhet, både för dem som jobbat ett antal år och för andra som är gamla i gamet.

Vi kommer att göra allt vi kan för att ni ska känna er informerade om vad som händer i den fortsatta processen. Nästa avtal på banan är ett avtal som istället blivit uppsagt. Efter drygt 1,5 års förhandlingar har vår motpart, Arbetsgivarverket, sagt upp vårt gemensamma tjänstepensionsavtal, PA03. Det nya pensionsavtalet, som vi förhandlat om, gäller främst för dem som är födda 1988 eller senare.

Det uppsagda pensionsavtalet löper ut den 31 december i år. Eftersom vi inte vet vad det nya avtalet innehåller handlar det först och främst om att komma dithän att vi vet det. För oss är det viktigt att ett framtida pensionsavtal innehålla lösningar på flera stora frågor, till exempel att sjuka och föräldralediga inte ska diskrimineras och att medlemmar ska ha inflytande över sin delpension. OFR/S,P,O, den gemensamma förhandlingsorganisation som representerar 100 000 statligt anställda, ville fortsätta förhandla, men Arbetsgivarverket visade inget intresse. Det är en klart egendomlig inställning.

Utöver avtalen händer det väldigt mycket inom ramen för den stora omorganisationen. Det är oroligt på många håll och många poliser hotar med att sluta i pur frustration. Därför är det så viktigt att vi nå får till en vettig lösning i lönefrågan. Det är givetvis inget allena
saliggörande, men relationen mellan medarbetarna och ledningen behöver förbättras.
Jag är trots allt ännu övertygad om att vi har samma mål för ögonen: en bättre och mer effektiv svensk polis.

Men då krävs en organisation som går i takt och inte går sönder inbördes. Jag har sagt det förut och jag säger det igen: rikspolischefen måste ha med sig sina medarbetare för att lyckas med sina visioner. Ta chansen att skapa ett lugnt arbetsklimat, Dan Eliasson. Visa dina medarbetare att du värderar deras arbete.

Lena Nitz