Publicerat 2018-11-29 15:50

Polisens hjältar fick medaljer av polismyndigheten efter dåd

Polismyndigheten har beslutat att belöna inte mindre än 15 poliser som utmärkt sig särskilt i samband med terrordådet på Drottninggatan. Det handlar om poliser som varit med och lett insatsen, poliser som ingripit akut, och inte minst poliser som bidragit till att terroristen Akilov kunde gripas.

Så här berättar Polisen.se

"15 poliser fick i dag medalj för sina insatser i samband med terrorattentatet den 7 april 2017. De får medaljerna för att de under synnerligen svåra omständigheter och med stort personligt mod utförde sitt arbete på ett förtjänstfullt sätt.

 

Några av dem som belönas är de poliser som genomsökte varuhuset Åhléns City. Med larm om skottlossning inne på varuhuset var Malin Lindström tillsammans med fem kolleger de första poliserna att gå in och söka efter en potentiell gärningsman.

 

– När vi gick in i varuhuset visste vi inte om det var en eller flera beväpnade terrorister där, men att gå in där var självklart. Jag var inte rädd där och då utan min uppgift var att avbryta pågående dödligt våld. Det är med ödmjukhet jag tar emot medaljen i dag, och jag vill verkligen betona att det var ett lagarbete och att det var många fler utöver oss som i dag får medaljer som arbetade hårt, säger Malin Lindström.

 

De sex kollegerna som gick först in i varuhuset var några av de totalt femton medarbetare som i dag fick ta emot Polismyndighetens förtjänstmedalj, som delades ut av rikspolischef Anders Thornberg.

 

– Det är med blandade känslor jag delar ut dessa medaljer. Det som inträffade den 7 april 2017 var ett trauma för hela landet och många kommer för alltid att sörja dem de förlorade denna dag. I det fruktansvärda utfördes ett fantastiskt arbete för att hjälpa skadade och återställa trygghet och säkerhet. Polisarbete är ett teamarbete, och vid terrorattentatet var det ett lagarbete där många jobbade tillsammans. I dag hedrar vi dem som gjorde några av de modigaste och viktigaste insatserna i detta arbete, sa rikspolischef Anders Thornberg.

Medaljer i guld och silver delades också ut till bland andra operatörer vid regionledningscentralen i Stockholm, till poliser som arbetsledde insatsen och till personer som arbetade under gripandet av den misstänkte för terrordådet."

 

Hur några av poliserna inblandade i arbetet efter terrordådet upplevde det hela kan läsas i Svensk Polis här och här och här. När man läser de berättelserna blir man extra glad att några av alla poliser i tjänst den kvällen fick en extra uppskattning. Det är ett gammalt förslag från Polisförbundet, som efter en motion arbetat för att polisen ska belöna särskilda insatser även när poliser utfört dem.

 

Till de belönade säger vi på Blåljus ett beundrande GRATTIS!

 

Tommy Hansson

 

 

Gilla sidan:
Dela
sidan:
Polisfacklig historik i Stockholms stad 1890-1994