Nättidningen som belyser polisernas vardag.
Blåljus - Logotype
Publicerat 2017-09-18 16:50

Polisen, politikerna och nazistmarschen

Förmodligen har det inte undgått någon av våra läsare, att politiker, kulturpersonligheter och ledarskribenter anser sig veta bättre än poliser och polischefer hur lagen skall tolkas. Det har lett till en diskussion bland annat i sociala medier med relativt högt tonläge, självklart är det polisens fel att en eller två nazistmarscher inte avbryts i centrala Göteborg...

Möjligen kan det förvåna en och annan, att Fi;s partiledare, Gundrun Schyman tycks förstå det hela bättre än många andra som hon skriver på Twitter:

"Nazister på Göteborgs gator. Polisen följer faktiskt lagen. Vill vi slippa nazister på gatorna får vi förbjuda nazistisk organisering. NU!"

Även en journalist, Sakine Madon klarar att hålla två tankar i huvudet samtidigt.
Ett par verkliga auktoriteter på ämnet, Eva-Maria Svensson, professor i rättsvetenskap vid Göteborgs universitet och yttrandefrihetsexperten Nils Funcke utvecklar rättsläget så att det borde stå klart för var och en.

Och, Polismyndigheten har i ett annat ärende förklarat rättsläget. Nog är det lite intressant att precis samma kretsar som idag vill förvägra demonstrationsrätt till andra, hade en helt annan inställning till den demonstrationen. Och vice versa. Och att nog kan det bekymra att en del opinionsbilare med Erik Nords ord visar en "faktaresistens", när man inte ens vill försöka förstå när vi förklarar hur lagstiftningen ser ut.

Blåljus kan bara hålla med och citera polischefen i Storgöteborg, Erik Nord, i hans skrivelse till Kommunstyrelsen i Göteborg:

"Med anledning av NMRs demonstration idag i Göteborg och det jag berättade för er i onsdags vill jag ge er lite kompletterande information.

 

 

Det NMR gjorde idag var att anordna en demonstration (allmän sammankomst) utan tillstånd. En sådan är inte olaglig utan har i princip samma skyddsvärde som en tillståndsgiven. De som anordnar den kan göra sig skyldig till brott men inte de som deltar. Polisen kan inte avbryta (upplösa) demonstration bara för att den saknar tillstånd. Vi har upprättat en anmälan om brott mot ordningslagen riktad mot den eller de som anordnat dagens demonstration men ni förstår säkert att det kan bli svårt att hitta vem som anordnade den. Skulle vi hitta den som anordnat den hamnar straffet med stor sannolikhet på böter.

 

Jag var inte på plats och kunde göra iakttagelser av hur demonstrationen genomfördes men av de fotografier och filmsekvenser som jag tagit del av ser jag inte att de med självklarhet nådde upp till en nivå där enskilda deltagare vid en samlad bedömning gjorde sig skyldiga till hets mot folkgrupp. Här är viktigt att påpeka att iakttagelsen måste ske när brottet inträffat och bevisningen ska kunna kopplas till varje enskild person man vill rapportera för brottet.

 

En viktig faktor i sammanhanget är att om det skulle vara så att det begicks ett brott av någon av deltagarna i demonstrationen som vi skulle kunna rapportera så är det ingen självklarhet att vi skulle klara av att göra det rent taktiskt. Det är beslutat att Sverige ska ha en polisbemanning som motsvarar ungefär hälften per invånare i förhållande till övriga Europa.

 

Det innebär självklart begränsningar när det gäller att ställa om verksamhet vid akut inträffade händelser. Söndag dagspass har vi inga stående reserver (det har vi nästan aldrig) som kan sättas in vid akuta händelser. Vi får helt enkelt anpassa vår taktik till den resursen vi disponerar. Det innebär inte att man kan begå brott utan att riskeras att straffas men vi kan komma att behöva rapportera och utreda dem i efterhand i stället för att gripa dem på plats.

 

Vid demonstrationen ropade de tydligen att rikspolischefen Dan Eliasson och jag skulle vara folkförrädare. Det är inte olagligt att tycka det och det är heller inte olagligt att ge uttryck för de åsikterna"

 

Blåljus räknar med att alla poliser som jobbar i Göteborg och som kommenderas till Göteborg och de demonstrationer som kommer att gå av stapeln där den 30 september kommer att göra sitt yttersta för att skydda demokratin och upprätthålla lagen. Av det uppskruvade tonläget som nu ökar i volym, ser vi en risk att olika antidemokrater kan ha en eller flera andra agendor. Det hade varit enklare om poliserna skulle få ägna sig helhjärtat åt nazisterna, och att dokumentera och lagföra deras eventuella brottslighet. Nu finns risken att poliserna får fullt upp att hålla ryggen fri.

 

Det är inte "nationella" krafter som ska bestämma om en demonstration skall avbrytas och upplösas. Det är inte heller motkrafterna som skall ha den makten. I ett rättssamhälle. Men visst, ändra gärna lagen, fast då torde demonstrationsrätten inskränkas även för någon grupp som står en närmare än nazister.

 

Tommy Hansson

 

Gilla sidan:
Dela
sidan:
Polisfacklig historik i Stockholms stad 1890-1994