Publicerat 2019-04-29 10:20

Polisen kan inte ensamma stoppa ungdomsrånen

Chefen i lokalpolisområde Södertälje, Max Åkerwall, har diskuterat problemet med barn som blir rånade på värdesaker av andra ungdomar i media. Dessutom har han skrivit om företeelsen i ett ledningsbrev till personalen, och kan glädjande nog konstatera att polisen gripit gärningsmän i flera fall på senaste tiden. Nu måste hela samhället mobiliseras. Ledningsbrevet nedan publicerades i fredags, den 26 april, och blåljus har fått löfte att citera det.

 

"Min reflektion från den senaste veckan är att vi gör så mycket bra polisarbete i vardagen och i specifika situationer, vilket självklart gör mig både glad och stolt! Jag är högst medveten om att vår ambition och vilja många gånger sträcker sig ännu längre än vad vi har förmåga och förutsättningar att göra men ibland får det ändå vara tillräckligt bra.

 

Vi har ett högst ansträngt läge i hela regionen när det handlar om det dödliga våldet som sker bland unga pojkar som befinner sig i någon sorts gråzon i samhället. Ord jag kommer att tänka på är brist på respekt, utanförskap, relationsproblem, känslomässiga tillkortakommanden och påtaglig rädsla.

 

Alla dessa unga gärningsmän och offer har en bakgrund som vi väl känner till men när de har växt upp och blivit i övre tonåren, så är det helt plötsligt polisens ansvar och komma tillrätta med hela problemet. Polisen kan och ska göra skillnad men vi måste få hjälp med att bryta nyrekryteringen och det är ett ansvar som vilar på många andra i samhället. Polisen tar sitt ansvar – nu måste andra ta sitt! Vilket är precis det budskap som vår rikspolischef har skickat till Justitiedepartementet i december 2018.

 

I veckan har det varit massmedialt uppmärksammat med ökningen av personrån där unga gärningsmän rånar ännu yngre och försvarslösa barn. Helt oacceptabelt men jag blir ändå glad att vi lyfter detta som avvikelser på daglig basis och att vi arbetar tillsammans för att lösa brotten. Idag på morgonen har LPO Huddinge lyckats gripa två unga misstänka gärningspersoner som ser ut och ingå i en brottsserie som har samordnats. Liknande framgång har bl.a. LPO Globen och Skärholmen nått genom att arbeta tillsammans med andra lokalpolisområden och sett brottsmönster som inte tar hänsyn till våra geografiska indelningar. Det är kul och göra skillnad.


Bra jobbat och trevlig helg!

Max"

 

Max var även med i TV4 Nyhetsmorgon där även två brottsoffers mamma fick beskriva den otrygghet som brotten medför.

 

Tommy Hansson

Gilla sidan:
TIPSA FRAGA


wwwpolisforbundet.seLänk till Polistidningen


Polisveteran
Polisveteranerna i Stockholms län


Dela
sidan:
Polisfacklig historik i Stockholms stad 1890-1994