Nättidningen som belyser polisernas vardag.
Blåljus - Logotype
Publicerat 2017-04-03 09:40

Polisen i särskilt utsatta områden

Under helgen har det kommit nya synpunkter på hur polisen kan vända utvecklingen i områden som präglas av alternativa rättssystem, våld och brottslighet. En del exempel tyder på att polisen i samverkan lokalt kan göra stor skillnad. Om de får tillräckliga resurser. Å andra sidan finns det belackare som snarare menar att Polisen är en slags frontpostering dirigerad från Rosenbad... Förra veckan återgav Blåljus Polisens berättelse om aktivt och framgångsrikt arbete i Botkyrka.

Nu berättar TV4 om
ökad närvaro i Biskopsgården som uppenbarligen uppskattas stort av de boenden där, samtidigt som det sannolikt inte uppskattas lika mycket av de kriminella som blir av med vapen, narkotika eller stöldgods, och kanske rentav inlåsta. Det handlar om att minska det attraktiva för unga i att välja en kriminell karriär. Det bygger på en långsiktighet, det är ingen quickfix att vända utvecklingen.I DN beskrivs ett amerikanskt projekt om minskat skjutningar bland ungdomar kraftigt. Men så beskrivs även metoder som kanske inte är helt politiskt möjliga i Sverige:
"De som uppfattades som ledare söktes upp och kriminologer, polis och socialtjänst förklarade för dem att nästa gäng som kunde misstänkas för att ha begått ett mord skulle villkorslöst hamna under polisens lupp. Samtliga i nätverket skulle drabbas i form av ständiga kontroller, minst brott skulle rapporteras och i värsta fall skulle deras familjer drabbas i form av indragna bidrag och få sina hyreskontrakt ifrågasatta. Inget skulle lämnas åt slumpen."

Vilka problem polisen har att jobba med, visas av ett reportage i Ekot, även det från Göteborgs förortsmiljö. Där beskrivs en släkt, där väldigt många är dömda för mycket grova brott.  Det handlar om mord, utpressning, narkotikabrott, grov kvinnofridskränkning och övergrepp i rättssak. Man kanske kan tala om en överrepresentation när ca 75% av männen över 15 år finns i polisens register. Och de kriminella är övertydliga om vem som de anser bestämmer i området. Enligt dem är det inte polisen. Deras advokater gillar inte polisens beskrivning, utan menar att polisens beskrivning chikanerar en hel familj...I SVT berättar professorn i Kriminologi, Jerzy Sarnecki, hur viktigt den polisiära närvaron är i särskilt utsatta förorter. I Sveriges mest utsatta områden finns polisstationer i endast fyra, enligt artikeln. Och problemen med att bygga en ny polisstation i Rinkeby är ju livligt debatterad.

Jerzy säger till SVT:

"Många invånare upplever att det är en trygghet att ha en närbelägen och lättillgänglig polis, att de kan gå till en polisstation i området. Även om polisen finns närvarande på andra sätt så är det inte samma sak som en fysisk byggnad, menar han.

 

– Då måste polisen åka till området. De får inte lika god kommunikation med befolkningen, folk kan inte komma till stationen och prata. Det är av stor betydelse att polisen finns på plats."

 

En docent vid kriminologiska institutionen vid Stockholms Universitet håller dock inte med riktigt. Han säger till SVT att det behövs bredare satsningar mot fattigdom och jobb, bostäder, service mm. Har man en bred satsning i området, som polisen är en del av, så är det bra eftersom det finns ett legitimt behov av ordning och trygghet. "Men om man flyttar fram stationer som ett slags frontposteringar i krig, dirigerat från Rosenbad, är det förkastligt", säger han.


Han säger sig inte se några långsiktiga satsningar på välfärden i förorterna, utan mer att det är skjutningar som är i fokus och så tror man att polisen kan göra något åt det, men det är helt befängt. Att satsa på polisen skapar snarare en våldsspiral än trygghet. Polisen kan göra lite, men det viktiga är att bygga upp fungerande samhällen.

Eller hur. Blåljus vill absolut inte gå i polemik mot den akademiska diskursen. Däremot ser vi fram emot att Stockholms Universitet förlägger sin kriminologiska institution i Rinkeby, helst med personalbostäder i omedelbar anslutning. Det behövs väl inga särskida polissatsningar för att genomföra det med det snaraste...

Tommy Hansson
Gilla sidan:
Dela
sidan:
Polisfacklig historik i Stockholms stad 1890-1994