Publicerat 2019-05-03 13:00

Polisen i mitten av olika förstamaj-demonstrationer

Som brukligt på första maj, är det många olika åsikter som kräver att få luftas. De allra flesta är demokratiska och tillståndsgivna. Andra kan ha eller inte ha tillstånd och har en mer våldsbejakande inriktning. När polisen hamnar mellan två grupperingar av det senare slaget, kan det bli riktigt otrevligt.

Polisen arbetade över hela landet under gårdagen för att säkra demonstrationsrätten. Överlag gick det lugnt till, men i Kungälv uppstod våldsamheter vilket innebar att ett par poliser skadades.

 

Polisen har till uppgift att skydda yttrandefriheten och upprätthålla ordning och säkerhet, ett flertal demonstrationstillstånd hade beviljats över landet, och på det flesta platser har demonstrationer kunnat genomföras på ett tryckt och säkert sätt under första maj.

 

I Kungälv genomfördes en tillståndgiven demonstration som möttes av motdemonstranter och det uppstod våldsamheter. Det kastades bangers, flaskor och till viss del stenar. Flera personer blev omhändertagna och en polis sparkades i ansiktet, en polis bröt fingret och tre poliser fick hörselskador av bangers. Dessbättre blev ingen polis svårare skadad av exempelvis gatsten. De omhändertagna är misstänkta för bland annat hets mot folkgrupp, våldsamt upplopp och våld mot tjänsteman.

 

– Jag är stolt över våra poliser som arbetat med att lösa vårt svåra uppdrag, samtidigt blir jag upprörd när medarbetare blir skadade, det är oacceptabelt att angripa de som är satta att skydda demokratin, säger rikspolischef Anders Thornberg.

 

Ett av polisens uppdrag är att se till att alla människor, oavsett åsikt, ges möjlighet att utöva sina grundlagsskyddade fri- och rättigheter att demonstrera. Detta oavsett om demonstrationen betraktas som en allmän sammankomst eller inte, och oavsett om den är tillståndsgiven eller inte.

 

Polisområdeschefen Erik Nord säger till Expressen att han är oerhört nöjd med hur alla medarbetare arbetade på förstamaj. Det hade kunnat sluta betydligt värre om vi inte hade så skickliga poliser. Det är ju tyvärr så att vi hamnar i mitten oftast. Vi får kritik från början för att vi följer lagen och ger NMR rätt att demonstrera och sen står vi under genomförandet så blir vi attackerade från både motdemonstranter och NMR men det är vi vana vid.

 

Blåljus är lika stolt som våra högre chefer över polisernas insatser. Det är ingen avundsvärd uppgift att stå mellan våldsbenägna demonstranter i hundratal. Det vi skulle önska vore att Polismyndigheten skyndade på arbetet med att få fram aktiva hörselskydd, så att fler poliser slipper bli hörselskadade i framtiden.

 

Tommy Hansson

Gilla sidan:
TIPSA FRAGA

wwwpolisforbundet.seLänk till Polistidningen


Polisveteran
Polisveteranerna i Stockholms län


Dela
sidan:
Polisfacklig historik i Stockholms stad 1890-1994