Publicerat 2019-03-06 18:10

Polisen i förorten - vän eller fiende?

Blåljus rapporterade ju tidigt om biträdande lokalpolisområdeschefens i Rinkebys upprop till mobilisering mot vapen och våld. Han fick även berätta om detta i Studio Ett och fick då minst sagt förvånande och insinuanta frågor. Nu beskrivs dock polisens arbete i förort på ett mer balanserat sätt...

Det är Uppsala Nya Tidnings ledarskribent Sakine Madon, som tänkvärt noterar hur Studio Ett uppfattar stämningarna mot poliser i Rinkeby. Hon noterar att när den biträdande lokalpolischefen intervjuades i Studio Ett  hävdade programledaren att "alla" förortsbor som redaktionen hade ringt, menade att det är han som polis som "svartmålar" förorten (Sveriges Radio, 1/3). Samtliga som redaktionen har kontaktat har alltså haft den åsikten. polischefen svarar i radioinslaget att han fått väldigt mycket positiv återkoppling.

"Även från boende från Järva och Rinkeby?", frågar programledaren förvånat. Polisen svarar ja, och berättar att han precis blev uppringd av imamen i Rinkeby som var glad över videoklippet från polisen.

 

"Programledarens frågor säger tyvärr en del om den distans som finns mellan medieredaktioner och förortsområden. Varför utgå ifrån att polisen i Rinkeby inte skulle fått positiv återkoppling från förortsbor? Kan det vara så att man som medieredaktion vänder sig till ett begränsat urval, om alla förortsbor man kontaktar påstår att polisen svartmålar förorten?"


Dessbättre finns andra reportage i Sveriges Radio som beskriver förortsbors inställning till Polisen. I ett reportage i Ekot berättas om polisen Martin Lazars arbete i projektet PAR i Botkyrka. Det handlar om att ge elever insyn och förståelse för Brandförsvarets, Polisens och Räddningstjänstens arbete. En 14-årig elev, Angelo, beskriver sin inställning till polisen och hur deras arbete framställs på ett sätt som kanske skulle ge en och annan journalist en tankeställare...


"Vi fick lära oss att polisen inte vill brotta ner folk. De vill inte vara aggressiva, utan de vill göra det enklaste som möjligt, prata, säger 14-åriga Angelo som nyligen deltagit i projektet. 

Visste du det innan?

– Oftast när folk filmar så visar de det sista när polisen har brottat ner folk. Och då trodde man att polisen bara gör det från ingenstans utan att tänka på det, säger Angelo."

 


 

Blåljus konstaterar att det arbete som Martin Lazar och hans kollegor är extremt viktigt. Just för att förortsbor och andra ska få en rimlig bild av polisens arbete. I Rinkeby, Botkyrka och Södertälje förekommer detta, dessbättre. Förr besöktes skolor varje vecka av kvarterspoliser, områdespoliser och närpoliser. Nu förekommer det dessvärre mest i de särskilt utsatta områdena, dit resurserna har koncentrerats. Men idén är inte helt ny, efter exempelvis den sociala oron i Södra Järva startades arbetet MBU med liknande ambitioner.

 

Med en ökad polistäthet i hela Sverige, kanske fler elever får samma insikt som Angelo!

 

Tommy Hansson

 


Gilla sidan:
TIPSA FRAGA

wwwpolisforbundet.seLänk till Polistidningen


Polisveteran
Polisveteranerna i Stockholms län


Dela
sidan:
Polisfacklig historik i Stockholms stad 1890-1994