Nättidningen som belyser polisernas vardag.
Blåljus - Logotype
Publicerat 2012-04-12 21:25

Poliser ett hot mot demokratin


Advokaten Anders Lindstrand, vars främsta merit tydligen är att han brukar försvara medlemmar i ”Hells Angels”-sfären och liknande grupper, står för ovanstående uttalande i ett ytterst intressant program i radio P4. Han berättar vidare i programmet:

Trevliga killar som ger födelsedagspresenter...
Även om advokat Lindstrand försvarat personer som utfört allvarliga brott, har han inga större bekymmer med det, det betalar sig väl. Han skall vara den som man ringer till i Göteborg om man tillhör ett kriminellt gäng och vill ha en advokat. Det har hänt att han fått en klient friad som då gått direkt från häktet och begått ett nytt mord… Han framhåller att många av t ex Hells Angels är oerhört trevliga killar. Han säger att han är ganska nära flera i dessa gäng även privat. T ex kan han bli uppvaktad på sin födelsedag, det är bara kul.

Spökbild av gäng ger pengar till polisen
Polisen pratar bara skit när de kritiserat detta samröre. De som menar att advokaten bara försvarar samhällets rötägg lider av okunskap; Det är massmediebilden av gängkriminalitet som leder till jättestora polishus, fler poliser och åklagare, enorma kostnader som går ut över skola, omsorg och fritidsgårdar. Det är nästan som när vi jagade ubåtar på 70-talet, då fick försvaret nya pengar. Man hävdar att det finns en ökad gängproblematik, och då skall polisen ha enorma resurser extra. Det är som att man ser spöken på något sätt. Det är ett samarbete mellan polisen och massmedia som ger denna bild av farliga gäng. Det ger krav på skärpta tag, hårdare straff, mer pengar till polisen. De grova brotten har inte ökat.

Poliser som ett hot mot demokratin

Poliser är i många fall ett rent hot mot demokratin; de tror att det ankommer på dem att styra och ställa. Tidigare hette det att den som inte begått brott inte hade något att frukta. Numer får husrannsakan ske även hos den som inte är misstänkt för brott. Polislagen har ändrats så när en bil stoppats av polisen, får husrannsakan ske i enligt polisernas eget gottfinnande. Det gör att poliserna anser sig ganska maktfullkomliga och det blir en maktkamp. Poliserna generellt vill visa musklerna och visa att det är de som bestämmer och ta sig vilka friheter och befogenheter som helst. Därför behövs det fler advokater som jag...

Statens fel om en advokat får en skyldig frikänd
I programmet berättar även advokat Björn Hurtig om hur det är att vara advokat och försvara även misstänkta för osmaklig brottslighet som våldtäkt, pedofili eller grova våldsbrott, och hur det känns att arbeta för att en del skyldiga personer blir friade. Hurtig menar att med statens enorma resurser, är det inte hans ansvar att en skyldig blir frikänd, utan snarare statens. Skulle någon däremot begå ett brott mot honom själv eller hans familj, skulle han reagera med vrede och frustration.

Det finns gränser även för en advokat
Hurtigs egen moraliska gräns, gick när en pedofil ville lägga skulden på övergreppet på det fem-åriga offret och ville att Hurtig skulle plädera på det sättet. Det målet avsade han sig. Hurtig beskrev även hur även ett mindre mål kan vara viktigt för det enskilde. Han hade försvarat en misstänkt, som i en nämndemannadom fick livstids fängelse och reagerade med orden ”det är lugnt Hurtig”. Senare försvarade han en ung man som var misstänkt för ett bötesbrott som han fälldes för. Klienten bröt ihop och började gråta hejdlöst. Han hade sökt till Polishögskolan, och nu skulle han inte komma in.

Blåljus kommentar:

Ovanstående är ett sammanfattande referat från radioprogrammet i P4 Sjuhärad. Intervjuare var Mikael Olmås. Det var mycket intressant att höra hur två advokater såg på sin verksamhet. I programmet intervjuades även en åklagare och några representanter för allmänheten. Hur mycket pengar Polisen fått, i förhållande till de arbetsuppgifter som skall utföras, diskuterar Blåljus i en annan artikel med länkar i dagens uppdatering. Vi rekommenderar alla poliser att ta advokaten Lindstrands uppgifter om deras rättigheter beträffande husrannsakan mm med en stor nypa salt.

Den uppmärksamme läsaren, kanske har lagt märke till, att vi på första sidan, skrivit "Polisen ett hot mot demokratin" medan det i artikeln står "poliser ett hot mot demokratin". Bakgrunden är, att det i P4s artikel står det första, medan vi bara funnit täckning för det andra i advokat Lindstrands uttalanden.

Tommy Hansson
Gilla sidan:
Dela
sidan:
Polisfacklig historik i Stockholms stad 1890-1994