Nättidningen som belyser polisernas vardag.
Blåljus - Logotype
Publicerat 2017-09-07 12:20

Polischefen och skyddsombudet

Regionpolischef Ulf Johansson och Huvudskyddsombudet Manuel Firpo, berättar om sina reaktioner efter knivattacken mot en polis på Medborgarplatsen. Hur ska vi komma tillrätta med det allt grövre våldet mot poliser? Vilken beredskap måste alla poliser ha? För att inte tala om att alla poliser måste ha beredskap mot extrema terrorhändelser. Hur farligt är polisyrket och har det förändrats?

Region Stockholms mediecenters chef, Varg Gyllander intervjuade.

Det kan inte undvikas att i vissasituationer är polisyrket extremt farligt, och alla situationer kan inte undvikas i ett öppet samhälle, konstaterar Ulf Johansson. Men vi har en välutbildad polis, med hög beredskap och vi ska bli ännu bättre på att ordna fram den bästa möjliga utrustningen.Manuel Firpo, huvudskyddsombud på Södermalmspolisen, konstaterar att debriefingorganisationen inom polisen fungerar, men är otillräcklig vid extrema händelser som efter terrordådet på Drottninggatan. Ulf håller med, även om det inte är helt lätt, när det blir kaos. Efter dådet på Medborgarplatsen, fungerade det mycket bättre. Det är även viktigt att utbilda och utrusta poliserna i särskilt utsatta områden, och se till att de mår bra. Det är personalens behov och önskemål som ska styra satsningarna.

Manuel påpekade att resursbristen kan göra att utbildning och självskydd inte hinns med. Det borde finnas utrymme för mer självskyddsutbildning och skytte i vardagen, konstaterar han. Det förekommer även grovt våld mot poliser, som handgranatsattacker och beskjutningar, där behöver sanktionerna skärpas, vilket är på gång från lagstiftarnas sida. Sådant ska ingen behöva tåla på sin arbetsplats, inte poliser heller, konstaterade Ulf.

Tommy Hansson
Gilla sidan:
Dela
sidan:
Polisfacklig historik i Stockholms stad 1890-1994