Publicerat 2017-05-17 18:20

Polisbristen! Blockera? Förneka? Ignorera?

Lisa Reventberg har skrivit en ny het engagerad text, där hon ställt samman ett antal exempel på poliser som inte är poliser. Och varför de inte är poliser längre. Det finns förklaringar, som borde vara enkla att åtgärda om bara viljan funnits. Eller så väljer man att förneka eller ignorera problemet, och blockera de som säger som det är.

 

"Frustrerad har blivit mitt mellannamn. Jag blir oerhört frustrerad när politikers verklighet inte stämmer överens med polisers eller övriga medborgares verklighet. Det rapporteras om att flertalet polisstationer runt om i landet tvingas hålla stängt över sommaren eftersom det inte finns pengar till sommarvikarier. Det pratas om att Sverige lider av polisbrist samtidigt som man konsekvent säger nej till de poliser som vill återanställas. 

 

Hur kan man prata polisbrist utan att ta vara på de poliser som redan finns? Hur kan man samtidigt som man nyanställer civila resurser neka poliser återanställning? Jag har hävdat det förut och säger det igen. Det måste finnas en dold agenda som våra politiker hängivet mörkar för oss! 

 

Det borde vara tjänstefel som politiker att prata vitt och brett om att utöka poliskåren samtidigt som de INTE tar tillvara på de polisers som redan finns. Politikerna måste tillföra en rejäl summa pengar som ger lågavlönade poliser en ärlig chans att kunna stanna kvar inom myndigheten. Tillföra pengar som ger möjlighet att återanställa poliser som vill komma tillbaka. Idag knackar ett stort antal poliser på dörren men blir INTE insläppta! 

 

Jag sökte poliser som kan tänka sig komma tillbaka till polismyndigheten eller de som har sökt sig tillbaka men blivit nekade. Inom några minuter rasslade svaren in. Nedan har ni ett axplock av dessa svar. Svaren är avidentifierade. 

 

”Jag jobbade som Polisinspektör och hade sju år i tjänst innan jag slutade. Hade då en lön på 24650 kr. Idag jobbar jag som socialsekreterare och har en månadslön på 32600 kr. Längtar dock tillbaka men det finns inga pengar! Varje vecka läser jag i tidningen att det inte finns poliser, vilket är HELT felaktigt! Jag skulle komma tillbaka om jag fick högre lön.” 

 

”Jag jobbade 26 år som polis innan jag sade upp mig och blev brottsutredare på Skatteverket istället. Jag höjde min lön direkt med 30 %. Jag skulle kunna tänka mig att komma tillbaka till polisen om de betalade ”marknadsmässig” lön.” 

 

”Jag sade upp mig efter 7 år som polis. Hade då 25000 kr i lön. Jobbar nu som sjuksköterska och har 33000 kr efter färre år totalt i yrket.” 

 

”Jag sade upp mig för drygt ett år sedan och jag har jobbat alla mina 10 år i yttre tjänst varav 2 år som yttre befäl. När jag slutade hade jag 25900 kr och jag vet snart inte längre om pengar spelar den största rollen eftersom arbetet och organisationen inte längre lockar. De har inte stöttat och lyssnat på oss under alldeles för långt tid. Och jag har tjatat i massor om utbildningar jag vill gå eller bibehålla, men nej nej nej. Var tror dom att de ska hitta 10.000 nya poliser? De skulle ha värderat de som nu slutat.” 

 

”Jag slutade som polis feb -15 och arbetar idag med friskvård och får 4000 kr mer i lön samt friare arbetstider. Så snedvridet med tanke på de arbetsuppgifter som  

tillhör en polis vardag kontra mina arbetsuppgifter idag. Känns givet för en småbarnsmamma utifrån ett familjeperspektiv att välja arbetet med högre lön samt bättre arbetstider MEN jag älskade mitt jobb som polis och skulle gärna komma tillbaka om en värdig lön kunde bli ett faktum.” 

 

”Jag sade upp mig 2016 och är redo för en återanställning när lönen höjs över 30000 för min del. Har 6,5 års tjänst. Tjänstgjorde som spanare på Grova brott med drygt 25000 i grundlön.”  

”Jag jobbade i yttre tjänst och slutade efter 8 år. Hade då en lön på 24900. Innan jag slutade började civilanställda jobba på min arbetsplats med en lön på över 10.000 kr mer än mig. Dessutom lärde jag upp nya poliser som fick högre ingångslön än mig trots alla mina år av poliserfarenhet. Motivering? De ansåg bland annat att den ena polisens erfarenhet från dennes tidigare yrke som ordningsvakt var meriterande. Hur är det möjligt? Då räknas alltså inte mina alla år som polis som meriterande?” 

 

”Jag slutade hösten 2016. Jag hade då tröttnat på att myndigheten leds av HR och ickepoliser. Att min lön var under all värdighet. Att polismyndigheten urholkats av alla civilanställda som allt mer tar över polisens jobb, till och med tvångsmedel som de enligt lag inte får hålla på med. Att poliser inte värdesätts eller lyssnas på. Att politiker inte tar problemen på allvar. Det måste ske mycket förändringar på många plan om jag ens skall fundera på att komma tillbaka.” 

 

”Jag slutade september 2016. Sökte mig tillbaka till utryckningen Region Mitt men det fanns bara pengar att återanställa en polis. Vi var fem poliser som sökte. Jag hade inget löneanspråk men det skulle inte skada med högre lön. Tjänade 27800 kr efter elva år som polis.” 

 

”Jag kommer att säga upp mig. Jag jobbar som polisinspektör och har en chefsroll. Jag har jobbat 14 år inom myndigheten. Jag ser dagligen hur dåligt mina kollegor mår och hur illa de blir behandlade. Jag kan inte längre motivera och försvara de skrattretande i våra individuella löner. Civilanställda anställs idag med löner upp till 12000 kronor mer än poliser som jobbat många år inom yrket. Dessa poliser får dessutom ”äran” att lära upp de civilanställda. Det är INTE försvarbart. Jag har tappat all glöd och har fått andra jobberbjudanden som kan erbjuda det poliser tidigare hade men som försvunnit de sista 10 åren. Tyvärr.” 

 

”Jag var hundförare inom polisen innan jag sade upp mig. Jag blev nekad återanställning på grund av avsaknad av pengar. Det är brist på hundförare inom myndigheten. Mycket oklart hur man resonerar.” 

 

”Jag har ofta tänkt att jag inte blev polis för pengarna. Sade dock upp mig och får idag högre lön, betald medicin, betalda läkarbesök, dagtid, flextid och möjligheten att arbeta hemma. Vet inte om jag kommer att bli polis igen men jag är helt säker att jag aldrig kommer att bli polis igen om inte lönen höjs. Jag saknar jobbet som polis otroligt mycket och det gör fortfarande ont i hjärtat att inte jobba som polis. Så kommer det nog alltid att vara men det är inte värt vad som helst.” 

 

”Jag har en kollega som bor utomlands sedan flera år tillbaka. Han brukar komma tillbaka på somrarna och jobba inom myndigheten. I år fick han ett nej då det saknas pengar. En annan kollega slutade för ca ett år sedan och jobbar nu som ingenjör. Han fick också nej gällande sommarjobb. Detta samtidigt som vi andra som jobbar går på knäna.” 

 

”Jag slutade för knappt ett år sedan för en annan statlig arbetsgivare som erbjöd väsentligt högre lön men skulle självklart vill jag tillbaka om lönen inom polisen var skälig.” 

 

”Jag fick direkt upp min lön med 20.000 kr som civil utredare på ett försäkringsbolag. Efter att ha jobbat i det civila ett tag har jag fått upplevt hur ett bra arbete kan vara. Lönen måste upp inom polisen, en ny ledning måste till, politiker som backar upp och vettiga tidsavtal”. 

 

”Jag slutade som polis i december 2016. Dock bankar polishjärtat hårt och saknaden efter att få arbeta som polis är stor. Jag ringde därför HR Syd men fick svaret att det inte finns några pengar för att återanställa poliser som slutat. Jag arbetar numera på kommunen och fick direkt 10.000 kr mer i lön.” 

 

”Jag kontaktade min gamla arbetsplats inom polisen och sa att jag kunde tänka mig att komma tillbaka med den lön jag numera har på kommunen. De erbjöd mig min gamla lön på 25100 kr. Jag kan inte gå ner 7000 kr, tackade nej.” 

 

”Jag har jobbat med utredningar i över 30 år. Hopplösheten med underbemanning, massnedläggningar, obefintlig löneutveckling, försämrade arbetstider har påverkat arbetsglädjen i alla led. Den positiva kårandan som tidigare fanns, som genomsyrande hela myndigheten, är sedan år tillbaka död. När jag trodde att det inte kunde bli värre blev jag nekad deltidspension på ålderns höst. Jag har av den anledningen tagit ett beslut att säga upp mig och 42 år av erfarenhet går därför till spillo. Polismyndigheten har blivit en sorglig historia”. 

 

Alla som svarade att de slutat inom polismyndigheten har samtliga fått upp sina löner avsevärt på deras nya arbetsplatser. Genomgående är också att de som önskar att komma tillbaka efterlyser inte bara bättre lön utan även bättre arbetsvillkor. De önskar även att makten skall tas tillbaka från HR. Att polisen skall ledas av poliser. 

 

Förutom dessa utvalda svar svarade över 30 poliser att de vill tillbaka, har sökt sig tillbaka men blivit nekade. De har inte haft några specifika löneanspråk. Vad fick de då för svar? ”Det finns INGA pengar för återanställning av poliser!” 

 

Pengarna som regeringen senast gav till polismyndigheten gick oavkortat till att anställa enbart civila. Ingen som helst löneförbättring har skett för poliser. Hur kan civila värderas högre lönemässigt på samma position men utan att ha behörighet att hantera bland annat tvångsmedel. Det är som att ge högre lön åt civilanställda inom vården än läkarna själva.

 

Civila resurser behövs, tro inget annat. De bör dock utreda brott där tvångsmedel inte  

ingår samt bemannas på specialfunktioner som exempelvis IT-Forensiker och analytiker.  

En polismyndighet måste drivas av poliser. Det skall vara självklara roller och utbildningar för samtliga anställda, oavsett position, oavsett om du är civilanställd eller polis. Görs inte detta kommer polismyndigheten att urholkas ytterligare. Polisyrket är ett hantverk. Ett hantverk som tar år att lära sig. Politiker måste sluta förringa polisers unika kompetens och kunskap. Politiker måste våga släppa taget och låta polisen återfå makten. 

 

Häromdagen blockade vår Inrikesminister Anders Ygeman mig efter att jag påpekat en sanning på Twitter. Hur skall då detta mottas? Hur skall ni försvara detta vansinne att neka erfarna och drivna poliser att komma tillbaka till polismyndigheten när det råder polisbrist i hela landet? Hur skall ni bemöta dessa polisers sanning, berättelser och verklighet. Blocka? Förneka? Ignorera? Eller kanske för omväxlings skull. Erkänna och agera! 

 

Det är inte bara poliser som knackar på dörren. Även sommaren. 

 

Lisa Reventberg Polisinspektör Stockholm

Blåljus har noterat att en svensk myndighet blockerat massor av Twitteranvändare. Det må så vara, men det intressanta i den diskussionen är vilka motiv som angivits. När det gäller Anders Ygemans blockering av Lisa, har det uppmärksammats av riksdagsmannen Hanif Bali. Motivet som Ygeman gav till att Blocka Lisa var: "Har massvis av stenhård och intelligent kritik i mitt flöde. Blockar bara dem som inte håller en vettig ton eller inte uppför sig som folk."

Det talar för sig självt...

Tommy Hansson

 
Gilla sidan:
TIPSA FRAGA


wwwpolisforbundet.seLänk till Polistidningen


Polisveteran
Polisveteranerna i Stockholms län


Dela
sidan:
Polisfacklig historik i Stockholms stad 1890-1994