Publicerat 2019-03-09 19:00

Peppe sprider kunskap om Karin Boye på kvinnodagen

Igår, den 8 mars, på den internationella kvinnodagen trendade plötsligt Karin Boye på Twitter. En som bidrog till intresset för henne, var polisen Peppe Larsson. Bakgrunden är att det finns ett Twitterkonto i Karins namn, som lägger upp lagom långa citat ur hennes fantastiska texter.

Ett citat löd; "Vi har gått mot allt strängare övervakning - och den har inte gjort oss säkrare, som vi hoppades, utan ängsligare. Med vår skräck växer också vår impuls att slå omkring oss. Är det inte så: då ett vilt djur känner sig hotat och inte ser någon utväg att fly, går det till anfall."

Språket och ämnet känns helt aktuellt. Och många svarade och hade funderingar på orsak och verkan. Till Karin Boye. En som svarade och som blev mycket uppmärksammad för det var Peppe Larsson. Han skrev: "Vad lutar du dig på i att det är just övervakningen som gjort oss ängsligare? Det kan inte vara som så att det är den allt grövre kriminaliteten som är grunden till detta?"

 

Och så bröt stormen ut. Visst är det spännande att ställa en fråga till en sedan länge avliden författare, poet och ikon. Och Peppe var långt ifrån ensam. Men eftersom han är en Twitterprofil och polis, kom genast förklenande omdömen om hans bildning och ifrågasättande om inte Polishögskolorna borde ha en kurs i litteratur. För Peppe förnekade inte sin okunskap om poeten, han skrev vidare:

 

"Jag bjuder på den här. Aldrig hört talas om Karin Boye. Än mindre om kontot som citerar henne. Läste inte bion innan jag kommenterade. Så mycket hån, nedsättande och förödmjukade ord. Otroligt låg nivå. Till er som drev med mig, all cred. Ps Jag vet nu vem hon var. Tro mig."

 

Men Peppe vore inte Peppe om det inte vore så att han vände det hela till något mer Twitteranpassat, genom denna Tweet och bild: "Min ursäkt att jag inte visste vem hon var är godtagen. Vi pratade minnen, fotbolls-VM -94. Mindes oss tillbaka. Skrattade. Gick vidare."

 

Efter detta Twitterdebacle, har Karin Boye fått mer uppmärksamhet än på länge, hennes konto har boostat och många fler än Peppe har upptäckt henne. I sanning en kulturgärning. Karin Boyes konto är nu nästan lika stort som Melodifestivalen...

 

Det ska sägas att Peppes sätt att hantera uppmärksamheten har uppskattats av många också, exempelvis Jens Liljestrand som skriver: "Som släkting till Karin Boye - hon var min farfars kusin - har jag mandat att säga: SLÄPP DET. Ja, folk gjorde bort sig. Ja, hon tillhör allmänbildningen. Ja, har hanterat det med sund självdistans. Nu bryter vi upp, den nya dagen gryr."

 

Och advokaten Viktor Banke skriver: "Tror ärligt talat inte det säger så mycket om den aktuella polisen som om Sverige av idag. (Vilket är synd förstås). Med det sagt var tråden där massa människor svarade Karin Boye onekligen väldigt underhållande. Snyggt hanterat för övrigt, ."

 

Journalisten Paulina Neuding skriver: "Jag brukar förundras över svensk polis, och hur oerhört väl man verkar lyckas med att rekrytera killar som är lugna, stadiga med starkt etos. är ett exempel. Pausa tangentbordshånandet och testa göra hans jobb en enda dag, vettja."

 

Peppe själv är lite chockad och omtumlad av uppmärksamheten. När Blåljus kontaktar honom har just en av de större tidningarna ringt... Så nu är händelsen omnämnd i både DNs ledarsidaGT och GP...

 

Blåljus följer debatten med intresse.

 

Tommy Hansson

 


 

Gilla sidan:
TIPSA FRAGA

wwwpolisforbundet.seLänk till Polistidningen


Polisveteran
Polisveteranerna i Stockholms län


Dela
sidan:
Polisfacklig historik i Stockholms stad 1890-1994