Publicerat 2019-11-05 09:30

Oisin i Aftonbladet om gängbrott och sprängningar

Ibland kan man finna guldkorn i krönikor i exempelvis Aftonbladet. Tidningens rättsexpert och krönikör Oisin Cantwell berättar ofta initierat från rättegångar som han många gånger till skillnad från många andra kommentatorer har orkat bevittna på plats från början till slut. Han drar ibland slutsatser vi inte håller med om, men ibland blir det helt rätt...

Den senaste krönikan av Oisin som Blåljus fått syn på, handlar om de allt vanligare sprängningarna som drabbat olika delar av Sverige. Oisin noterar att hundra sprängningar på mindre än ett år i Sverige för tankarna till 1980-talets Nordirland. Skillnaden är syftet och att IRA var öppna med sin terror. Men numerären var och är extrema.

Inte i något annat rikt land i västvärlden är situationen ens i närheten av den som för närvarande råder i Sverige.

Vad beror det på? Varför just här? Varför inte i länder med en demografisk och social struktur och en materiell standard som påminner om Sveriges, frågar sig Oisin. Han noterar att eftersom så få av sprängningarna klaras upp, får vi ingen exakt förklaring. Allt talar dock för att det följer samma mönster som gängskjutningarna, att konflikter i gänggrupperingar eskalerar våldet.

 

Det otäcka med sprängningarna är att vem som helst kan komma ivägen för en bomb, ingen har dödats ännu, men flera har skadats och ännu fler fått sin trygghet raserad. Men visst har även skjutningarna lett till alltför många förlupna kulor som träffat utomstående...

 

Oisin Cantwell noterar att polisen jobbar på i uppförsbacken av söndersprängda bevis. Och politikerna talar hårdare straff och tuffare tag mot gängen och sprängningarna. Oisin inser dock att så länge upptäcktsrisken är försvinnande låg, lär det inte hjälpa. Det är årtionden av politiska försummelser som lett fram till dagens situation. Så det kommer att ta lång tid att vända utvecklingen.

 

Slutorden i Oisin Cantwells krönika är så exakt mitt i prick, att Blåljus väljer att citera dem:


"En parlamentariskt bred trygghetsberedning ska tillsättas. Det är utmärkt. Det behövs en sammanhållen och långsiktig politisk strategi som överlever regeringsskiften.

Vad som också behövs är ett utökat samarbete mellan polisen, sociala myndigheter, skolan och andra aktörer. Brottsförebyggande insatser kräver tålamod och är inte politiskt sexiga, men helt avgörande.

Avgörande här och nu är dock fler poliser ute i områdena där sprängningarna sker. Det krävs uthållig lokal polisiär närvaro för att vända utvecklingen."


Den avslutningen fick Polisförbundet att Twittra om att "det behövs en sammanhållen och långsiktig politisk strategi som överlever regeringsskiften."


"Polisförbundet håller med. Problemen ska inte användas som slagträn i debatten. De ska lösas."


Blåljus håller så klart också med. Även om vi välkomnar debatten, som borde förts för tiotalet år sedan. Vår favoritmening i Oisins krönika är den sista slutklämmen - "Avgörande här och nu är dock fler poliser ute i områdena där sprängningarna sker. Det krävs uthållig lokal polisiär närvaro för att vända utvecklingen."


Igår kom 515 nybakade polisstudenter ut till den polisiära verkligheten. De behövs varenda en. men de kunde varit fler. Peppe Larsson beskriver manfallet:

 

"I kullen som idag kom ut som polisaspiranter, sökte från början 9354 stycken de 800 platserna som stod till förfogande. 624 antogs. Tre veckor in på utbildningen hade siffran sjunkit till 541. Sedan dess har ytterligare 26 fallit bort och kvar är de 515."


 

515 är rekordmånga nya poliser. Men de hade kunnat vara dubbelt så många, kapaciteten ligger på 1020 utbildningsplatser per termin, men dras ned när antalet lämpliga sökande inte fyller platserna. Till det kommer distansutbildade.

 

I Polisregion Stockholm började inte mindre än 150 nya poliser. Rekord det med. Och de är oerhört efterlängtade. I förhållande till behoven, är de inte många. Blåljus, liksom Polisregionen hälsar dem hjärtligt välkomna till Sveriges kanske viktigaste jobb.


Tommy Hansson

 


  

 

 
 

 

Gilla sidan:
TIPSA FRAGA

wwwpolisforbundet.seLänk till Polistidningen


Polisveteran
Polisveteranerna i Stockholms län


Dela
sidan:
Polisfacklig historik i Stockholms stad 1890-1994