Publicerat 2017-01-21 16:30

Ny rikspolischef löser inte polisens problem

Efter att Inrikesminister Anders Ygeman haft ett allvarligt samtal med Rikspolischefen under fredagsmorgonen stod media redo att få höra vad ett eventuellt missnöje hade lett till. Skulle ministern dra undan mattan för Rikspolischefen för att polisen inte levererat resultat enligt politikernas önskemål? Som bekant blev det inte så, föga förvånande med hänsyn taget till ministernas uttalande så sent som för någon vecka sedan, att ansvaret för polisen främst är politiskt, och inte i första hand rikspolischefens.

Polisförbundet kommenterar samtalet och poliskrisens lösning så här:
Inrikesminister Anders Ygeman och rikspolischef Dan Eliasson har under fredagen presenterat åtgärder för att ta svensk polis ur krisen. Vissa förslag är Polisförbundet positiva till, men vi ser samtidigt att det behövs ännu tydligare fokus på att stärka professionen.

– Förbättrade resultat åstadkoms av de som arbetar i professionen. Att förbättra villkoren, statusen och förutsättningarna för polisen är därför det enskilt viktigaste för att vända utvecklingen, säger Lena Nitz, ordförande i Polisförbundet.

Några av åtgärderna som presenterades idag är viktiga för att hjälpa upp den nuvarande situationen.


– Vi ser till exempel positivt på att regeringen utökar styrkan av åklagare som ska hjälpa och stödja polisens utredningsarbete, säger Lena Nitz.

Rikspolischef Dan Eliasson inför ett anställningsstopp vid de nationella avdelningarna inom polisen för att stärka de lokala polisområdena.

– Det är rimligt. Vi har förståelse för att man måste prioritera hårt var personalen behövs som allra mest. Och just nu är det lokalpolisområdena, säger Lena Nitz.

 

Ingen av de åtgärder som regeringen och Dan Eliasson presenterade idag kom som någon större överraskning för Polisförbundet.

 

– Men jag tror inte heller att det viktigaste i det här läget är att hitta på en massa nya åtgärder. Det är snarare down to basics som gäller. Man måste göra grundliga verksamhetsanalyser på lokalpolisområdesnivå och sedan prioritera och resurssätta utifrån det, säger lena Nitz.

 

För att det ska utvecklingen ska kunna vända behövs dock resurstillskott.
– Det var vad jag saknade i dagens budskap från regeringen. För att rikspolischefen ska kunna vända utvecklingen behövs resurstillskott. För att polisen ska bli mer effektiv måste lön, villkor, status och förutsättningar för de poliser som arbetar i verksamheterna förbättras, säger Lena Nitz.

 

Liknande tongångar hörs från Polisförbundet i region Västmanland:

Och från region Stockholm:

 

Eller region Mitt:

 

Eller region Syd som ger åtgärderna en svag tvåa i betyg...

 

 

Det är mot bakgrund av detta som Polisförbundet nyligen krävt att inrikesministern tillkallar en nationell samling för att uppvärdera polisyrket.
– Det är viktigare än någonsin.

Man kan inte prata resultat utan att samtidigt prata villkor och förutsättningar. Därför är vi glada att inrikesministern har välkomnat en nationell samling. Vi ser fram emot att börja dessa samtal, avslutar Lena Nitz.


En hög polischef, regionpolischefen i region Öst, Ulrika Herbst, har även hon insett vad polisen behöver för att stärka yrkets attraktivitet och göra att fler poliser väljer att inte byta till civila karriärer. Hon säger till SVT:

"Det finns även en samsyn om lönefrågan. Där behöver vi göra en uppgradering"...

När den insikten sprider sig från Polismyndighetens chefer till politikerna som sitter på makten kan det bli en verklig förändring. Då kan fagert tal om att göra polisyrket mer attraktivt, omsättas i praktisk handling. Då minskar flykten från polisyrket, och platserna på Polishögskolorna fylls till 100% med lämpliga blivande poliser. Vi tycks inte vara riktigt där ännu.

Tommy Hansson
Gilla sidan:
TIPSA FRAGAwwwpolisforbundet.seLänk till Polistidningen


Krimkassan


Polisveteran
Polisveteranerna i Stockholms län


Dela
sidan:
Polisfacklig historik i Stockholms stad 1890-1994