Publicerat 2019-08-21 11:20

Nu kan 44 civilanställda utbilda sig till poliser

Sveriges Radio berättar att Polismyndigheten har bestämt sig för vilka 44 civilanställda som får möjligheten att vidareutbilda sig till poliser. Som bekant är polisbristen prekär och varje sten behöver vändas på för att få fram lämpliga nya konstaplar. De civilanställda får gå utbildningen under vissa andra förutsättningar än övriga polishögskoleelever.

De har gått igenom samma tester som alla andra blivande poliser, men läser likt en del andra blivande poliser huvuddelen på distans. Dessutom anses de genom sina yrkesmässiga förkunskaper klara av studierna på en termin kortare tid än övriga polisstudenter. En annan skillnad mot reguljära polisstudenter är att dessa civilanställda får lön under studietiden.
 
Denna första studiegrupp av civilanställda är en pilotomgång, och förhoppningen är att kunna låta många fler gå samma väg framöver. Och varför inte, det finns massor av duktiga, motiverade och erfarna civilanställda inom Polismyndigheten. Dessutom beräknas det anställas tusentals nya civilanställda till Polismyndigheten de närmsta åren som kan komma att gå samma väg och bli poliser på riktigt.Blåljus förhoppning är att pilotomgångens erfarenheter av studierna tas tillvara och även används till att förbättra studievillkoren för de studenter som går den reguljära vägen. Ett första steg i den riktningen vore att ge alla studenter på Polishögskolorna lön, precis som de civilanställda poliseleverna får. (och som samhället exempelvis hade råd att ge undertecknad 1974...)

Ett andra steg vore att låta de reguljära polisaspiranternas ingångslöner variera uppåt i förhållande till tidigare yrkesliv och studiebakgrund, precis som för de tidigare civilanställda...

Om Polismyndigheten fick genomföra dessa förändringar skulle sannolikt vakanserna på polisutbildningarna bli ett minne blott, och målsättningen att många av de 10 000 nya medarbetarna till 2024 ska vara poliser kunna bli verklighet!

Tommy Hansson (med två veckor kvar till 45 år sedan första dagen på PHS...)
Gilla sidan:
TIPSA FRAGAwwwpolisforbundet.seLänk till Polistidningen


Krimkassan


Polisveteran
Polisveteranerna i Stockholms län


Dela
sidan:
Polisfacklig historik i Stockholms stad 1890-1994