Nättidningen som belyser polisernas vardag.
Blåljus - Logotype
Publicerat 2019-02-15 12:50

Nu ännu färre polisstudenter

Under valrörelsen jublades det över att fler än någonsin (11588) sökt sig till Polisutbildningen. De flesta fyllde som brukligt inte de höga kraven för att bli polis, och det visade sig att de 1020 platserna som fanns på polishögskolorna inför våren, inte fylldes på långa vägar. Så antalet beställda platser bantades betänkligt. Dock kunde vi ännu glädjas åt 771 blivande lämpliga poliser. Mer om det på Blåljus.

Nu har det gått tre veckor sedan vårterminens start, och vi kan börja ana hur många poliser det kan bli av de 771 eleverna. Det visar sig att 107 elever inte dök upp till terminsstarten eller sedan dess valt att avbryta studierna till polis. Det innebär att dagsnoteringen för våromgången blir endast 664 elever. En elev mer än på höstterminen 2018 (663) Ett välkommet tillskott, om än otillräckligt.Sveriges Radio uppmärksammar avhoppen, och ger som förklaring till avhoppen, en långdragen rekryteringsprocess och att antagningsbeskeden kommit nära inpå terminsstarten. Umeå och Växjö är de utbildningsplatser som har flest tomma platser.

I Mariestadstidningen kommenteras rekryteringsproblemen i en ledare:

 

"Det finns dock en poäng med spärrar och höga krav för att antas till polisutbildningen. De som så småningom ska förvalta statens våldsmonopol måste mötas av stränga villkor redan från början. Långt ifrån alla är lämpliga att bli poliser och på rättsliga grunder möta såväl småkriminella som grova och våldsamma brottslingar.


Vi behöver fler poliser, men dessa poliser måste också klara av sina arbetsuppgifter. På arbetsplatserna måste de nyutbildade poliserna kunna fortsätta lära sig av äldre och erfarna kollegor. Utan högre löner som en del i att göra polisyrket mer attraktivt blir de nya poliserna bara ytterligare anställda som funderar på att sluta."


Bortsett från rekryteringsprocessen och sena antagningsbesked, kan ju även polisyrkets attraktionskraft i förhållande till alternativa yrken spela in. Blåljus påminner om att polisernas löneläge gör att många som lämnat yrket inte kommer tillbaka, och att flykten från yrket tycks fortsätta med oförminskad kraft. Till det kommer problemen med att få nya poliser att fullfölja utbildningen. Kanske är det dags att ändra på det?

Tommy Hansson
Gilla sidan:
Dela
sidan:
Polisfacklig historik i Stockholms stad 1890-1994