Nättidningen som belyser polisernas vardag.
Blåljus - Logotype
Publicerat 2017-04-05 10:00

När rättsamhället faktiskt fungerar!

Blåljus har vid upprepade tillfällen tagit upp domar där domstolar med krystade förklaringar valt att döma ut löjligt låga straff, eller inte dömt ut skadestånd till hotade eller misshandlade poliser eftersom det varit i ett utsatt område, eller helt enkelt för att det handlat om poliser. Desto mer glädjande att se ett snabbt och korrekt domslut!

Det är Eskilstuna Tingsrätt
som avkunnat dom för en händelse som inträffade den 14 mars. I år. I en upploppssituation där en folkmassa attackerade poliser med stenkastning, utmärkte sig en gärningsman särskilt. Han kastade en halvkilostung vass sten mot poliserna men missade och träffade i stället polisbilen. Tingsrätten dömer den 20-årige mannen till åtta månaders fängelse för försök till grov misshandel, men inte nog med det.

Eskilstunakuriren berättar att 20-åringen även döms att betala polisen 10 000 kronor i kränkningsersättning. Tingsrätten skriver att det till viss del ingår i polisers arbetsuppgifter att ingripa mot våldsamma och besvärliga personer, att man då får vara beredd på att mötas av visst våld och ha större mental beredskap för detta än andra människor.

Men det här var en annan situation, trots att polisen befarade att det kunde vara en fälla så åkte de på larmet för att försäkra sig om att det inte fanns en skadad person där som behövde hjälp. Att vid en sådan utryckning utsättas för stenkastning är inget som ska ingå i en polismans normala tjänsteutövning, konstaterar tingsrätten och ger den utsatta polisen rätt till kränkningsersättning på 10 000 kronor.


Blåljus konstaterar att detta inte handlade om en särskilt utsatt förort. Men inte skulle väl det ha någon betydelse, situationen var ju precis sådan som förekommer på alltför många platser runt om i landet nuförtiden. Poliserna hade en aning om att det kunde vara fråga om sk policefishing, men inte skulle väl det innebära att de skulle bli mindre skadade av en tung sten i huvudet? Hur skulle det se ut? Blåljus kommer att återkomma ifall domen blir överklagad, då lagkloka jurister och nämndemän i så fall får ta en ny ställning. I bästa fall kanske Högsta Domstolen innan dess har fått in något överklagande om domen från Svea Hovrätt, där en kvinnlig polis inte ansågs kränkt när hon blev misshandlad eftersom hon dessförinnan tvingats använda batong mot en våldsman.


En som noterat Eskilstuna Tingsrätts dom är Anders Ygeman, som länkar på Twitter till en artikel om domen med text: "8 månaders fängelse för stenkastning och 10 000kr i kränkningsersättning för polismannen"


När en annan twittrare påtalar att risken finns för ett överklagande, med orden: "Med tanke på praxis så lär domen överklagas. En dom i tingsrätt är inte mycket att hurra över. Lagändringar som skyddar o ger ersättn krävs!" svarar Ygeman: "Återstår att se. Men lagändringarna behövs oavsett"


Blåljus och Sveriges poliser ser fram mot det!


Tommy Hansson

 
Gilla sidan:
Dela
sidan:
Polisfacklig historik i Stockholms stad 1890-1994