Nättidningen som belyser polisernas vardag.
Blåljus - Logotype
Publicerat 2017-09-05 14:20

Moderater om poliser, polislöner och brottslighet

Idag presenterar Moderaterna sitt kriminalpolitiska program, som enligt partiet är det mest omfattande på över ett decennium. Polisförbundet kommenterar programmet på sin hemsida och konstaterar att det finns mycket i det som är bra, bland annat insikten om polislönernas betydelse för polisverksamheten.

Så här skriver Polisförbundet på sin hemsida:

"- Vi välkomnar moderaternas tydliga besked om att höjda polislöner är avgörande för att kunna behålla erfarna poliser och rekrytera nya. Det säger Polisförbundets ordförande Lena Nitz i en kommentar till Moderaternas förslag på nytt rättspolitiskt program.

 

Moderaternas rättspolitiska talesperson Tomas Tobé presenterade i dag Moderaternas förslag på nytt rättspolitiskt program. Moderaterna vill se 10.000 fler polisanställda till 2025, varav 5.000 ska vara poliser. Sverige ska på sikt komma upp i EU genomsnittet när det gäller antal poliser per capita.

 

– Det är bra att (M) så tydligt markerar att lönefrågan är helt avgörande för om vi ska lyckas behålla de poliser vi har i dag och för att vi ska kunna rekrytera nya. Det krävs handling för att vi ska kunna stoppa flykten från polisen. Det kan inte vänta, det måste ske nu. Det är vårt budskap både till politiker och inte minst till arbetsgivaren, säger Lena Nitz.


– Det är därför bra att moderaterna vill avsätta mer pengar till polisernas löner. Sedan är det arbetsmarknadens parter som bäst bestämmer hur lönemedlen ska fördelas, säger hon.

 

Polisförbundet är också positiva till Moderaternas besked om höjda straff mot brott mot blåljuspersonal och ökade möjligheter till kränkningsersättning för de poliser som utsätts för brott. Polisförbundet hade dock gärna sett att moderaterna även gått fram med förslag om att göra polisutbildningen till en högskoleutbildning.

 

– Att vara polis är ett svårt och komplext yrke som måste förändras i takt med resten av samhället.  En högskoleutbildning som stärks med forskning är av största vikt för att polisen ska kunna effektivisera sin verksamhet och utveckla förbättrade arbetsmetoder, säger Lena Nitz."


Blåljus tycker sig känna igen en del av förslagen från olika politiska håll, bland annat kravet på 10 000 fler polisanställda fram till 2025. Även om Socialdemokraterna vill ha det redan 2024. En annan sak är ju vad som är möjligt. Som f d inrikesminister Ygeman sade: Det finns inga poliser att plocka från en hylla... Eller hårdare straff för blåljusattacker.  Eller hårdare straff för vissa brott och utvisning av kriminella utlänningar. Och visst är det det som Tobé skriver det mest omfattande kriminalpolitiska programmet på över ett decennium som Moderaterna lagt fram. Den första delen av det decenniummet var hans parti i regeringsställning. Tänk om partiet genomfört lejonparten av förslagen redan då. Mycket hade kunnat vara annorlunda idag i så fall...

 

Vad polis- och kriminalforskning kan visa och lära oss, har blåljus framhållit så sent som idag. Vet vi inte hur problemen ser ut, och vad de beror på, blir det svårare eller omöjligt att vända utvecklingen.

 

Med det sagt, borde det vara möjligt att komma överens om mycket rörande kriminal- och polispolitiken över blockgränserna, nu när borgerligheten nätt och jämt håller regeringens reformtakt...


Tommy Hansson

Gilla sidan:
Dela
sidan:
Polisfacklig historik i Stockholms stad 1890-1994