Publicerat 2019-11-06 10:00

Missa inte livet som pensionär!

Många nypensionerade eller poliser som funderar över sin pension har frågor kring det praktiska. Hur länge ska man ta ut sin tjänstepension? Hur ska man tänka om vilken ålder som man går i pension? Hur får man del av pensionförmåner? Hur mår man som pensionär?

För den som gillar mer formella texter som efter några genomläsningar ger en aning, kan Pensionsmyndigheten eller (för oss statligt anställda) SPVs hemsidor rekommenderas. Och så klart minpension.se för beräkning av de ekonomiska förutsättningarna.

Men nu finns ett trevligt och lättläst alternativ, som väcker många tankar även på mjukare värden kring pensionen. Det är Expressenjournalisten emerita Britta Svensson, som dragit in årorna från sin krönika på tidningen. Men det kliar uppenbarligen fortfarande i skrivarfingrarna, så hon har startat en serie inlägg på sin facebooksida, under rubriken "Livet som pensionär".

Hittills har hon publicerat fem inlägg, som bland annat tar upp frågor som hur man gör med fackföreningen när man slutar jobba. Och om man ska jobba lite grand som pensionär. Och om exakt hur man gör för att få pensionärsintyg med rabatter. Dessutom finns kloka kommentarer från hennes föjare om allt från hur pengarna räcker till vad man kan sysselsätta sig med som tidsmiljonär.

Britta har haft olika arbetsgivare och har en mer komplex tjänstepension än flertalet poliser. Dessutom har vi ett annorlunda pensionsavtal, med förmånsbestämd pensionsdel och Kåpan Extra. (för de poliser som går i pension i närtid)  Med det sagt är det likheterna som man kan ta till sig, även som polis (föredetta eller aktiv).

Eller som Britta uttrycker det:

Man lär sig något nytt om det svenska pensionssystemet varje dag!

Tommy Hansson


Gilla sidan:
TIPSA FRAGA

wwwpolisforbundet.seLänk till Polistidningen


Polisveteran
Polisveteranerna i Stockholms län


Dela
sidan:
Polisfacklig historik i Stockholms stad 1890-1994