Nättidningen som belyser polisernas vardag.
Blåljus - Logotype
Publicerat 2018-04-03 09:10

Massor av studenter vill bli poliser! Om bara...

DN berättar nu om en ny undersökning som Polisförbundet beställt som frågar studenter om hur de ser på Polisyrket - är det en möjlig yrkeskarriär? Många är mycket positiva generellt, och var tredje student skulle kunna tänka sig att söka polishögskolan. Om det bara blev fler poliser och lönen höjdes kraftigt...

80% av de ca tusen tillfrågade studenterna har en positiv eller ganska positiv bild av Polisen. Polisförbundets ordförande Lena Nitz uttalar sig för tidningen och gläds åt att yrket i grunden är attraktivt. Så nu återstår bara arbetsmiljön och lönen, konstaterar hon. Lena påpekar även att Polisförbundet länge arbetat för att göra Polishögskolorna till riktiga högskolor precis som i övriga nordiska länder. Det skulle dessutom ge möjligheter till bättre polisforskning.

Även det har studenterna frågats om, och 40% av dem tycker att det är mycket viktigt att polishögskolan leder till en akademisk examen. Lena konstaterar att med den akuta polisbristen som råder, måste regeringen satsa mer pengar så att både polislönerna kan höjas och arbetsvillkoren förbättras. Görs det och vi får en akademisk examen, blir polisen bättre rustad att möta framtidens utmaningar, konstaterar Lena Nitz.

Bakgrunden till undersökningen är ett nuläge där Polismyndigheten fram till år 2024 ska växa med 10 000 fler medarbetare, varav en majoritet ska vara poliser. Att öka personalstyrkan med en fjärdedel på några år är en utmaning för hela organisationen. Samtidigt står platser tomma på polisutbildningen för femte terminen i rad och avhoppen från yrket är fortfarande stort.

Polisförbundet har även frågat vad som kan avskräcka studenter från att söka till PHS; Vanliga svar är att de har siktet inställt på annat yrke, men också att poliser ”får ta mycket skit”, att det är ett farligt yrke, att lönen är för låg och att Polismyndigheten inte är en attraktiv arbetsgivare.

Tommy Hansson
Gilla sidan: