Publicerat 2018-08-16 11:20

Löser vistelseförbud problemet med bilbränder?

Nu haglar förslagen om hur bilbränderna ska ta slut. Som eskalerat i tiotals år. Lokalt förankrade poliser. Hårdare straff. Vistelseförbud. Slopade straffrabatter. Men, trots allt, inget av detta kommer att hjälpa om det inte blir fler poliser - som inte växer på träd.


Nu föreslås det att personer med grov brottslighet i bagaget skulle skickas i någon form av inre exil, dvs förbjudas att visats på den ort de bor, har sitt kontaktnät och oftast begår sina brott i.

 

Bakgrunden är så klart den bilbrandsexplosion som vi tvingades uppleva i början av veckan. Robert Karlsson, biträdande regionpolischef i region Väst, har konkreta förslag på vistelseförbud likt besöksförbud vid brott i nära relation eller tillträdesförbud för fotbollshuliganer. Han påpekar att den som "terroriserar sitt bostadsområde genom att bedriva narkotikaförsäljning, hantera vapen och elda upp grannarnas bilar", borde bli förbjuden att bo och verka där.

 

Uppenbarligen är förslaget väl genomtänkt då han även har påföljden klar för sig; Han säger till Expressen: – Vid en viss grad av brottslighet som påverkar lokalsamhället i form av otrygghet, brott och elände ska man kunna få sig ett områdesförbud, ett kommunförbud eller ett länsförbud. Och då är mitt förslag att man omedelbart får tre månaders fängelse om man bryter mot det. Ovillkorligt. Där och då. "Du är påkommen på Frölunda Torg och åker med oss". Häktning, och så avtjänar man tre månader.

 

Även moderaternas Ulf Kristersson påpekar att hans parti lade ett förslag om vistelseförbud redan i januari 2018. Enligt Expressen är även statsminister Stefan Löven och Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson försiktigt positiva till förslaget, även om den senare snarare skulle vilja se en ordning där man blev inlåst redan direkt efter brottstillfället.

 

Blåljus kan bara konstatera att oavsett vad vissa politiker och debattörer spekulerat i, tycks det vara välkända brottsaktiva som ännu en gång utmärkt sig, om än på ett mer välorganiserat sätt än brukligt vid bilbränder. Denna gång var det mer som ett rån eller rififikupp, där varje kriminell hade sin roll att spela. Den som jobbar med kriminella i sitt yrke inser så klart att kriminella är oftast är högst kapabla, på sitt område.

 

Aftonbladet och GP har kartlagt de första tre som greps meritlistor sedan tidigare. Deras meritlistor är högst talande, liksom de påföljder de ”drabbats” av. Som den gosse som för ett år sedan dömdes för rån, ringa narkotikabrott, övergrepp i rättssak, misshandel och grov misshandel. (begångna vid 16-17 års ålder) Han dömdes till ungdomstjänst. Sociala myndigheterna har jobbat med honom sedan unga år… Och det fungerade inte denna gången heller...

 

Eller den unge man (19 år) som kort innan brandterrorn dömdes för rån där flera yx- och knivbeväpnade gärningsmän hotade personalen i en butik, ringa narkotikabrott, rattfylleri och brott mot knivlagen till fängelse i tio månader. Han har även tidigare dömts för bland annat grovt vapenbrott. Tio månaders fängelse innebär sex månader innan villkorlig frigivning…

 

Det var i avvaktan på att avtjäna detta fängelsestraff han blev gripen för bilbränderna. Det finns skarpa politiska förslag på att minska eller avskaffa ungdomsrabatterna. Eller som den erfarne polisen Amir Rostami skriver på Twitter om unga brottslingars möjligheter till återfall:

 

” Ytterligare ett systemfel. Straff ska verkställas direkt. När jag var utredare prioriterade vi ärenden med misstänkta som väntade på att avtjäna sina straff. Syftet var att utredas för nya brott med förhoppning på häktning för då verkställdes det gamla automatiskt. Ska ej behöva vara så.”

 

Blåljus kan bara hålla med. Snabbare möjligheter till avtjäning, helst direkt i samband med att domen vinner laga kraft, skulle bespara polisen mycket arbete, och allmänheten mycket onödigt lidande. Men det räcker inte. Oavsett vistelseförbud eller hårdare straff och snabbare lagföring, krävs det fler poliser. Som inte växer på trän. Eller som Polisförbundet säger:

 

"Inför valet i september finns det en samsyn bland politiker, arbetsgivare och fack om att det behövs fler poliser. Det är ett viktigt första viktigt steg. Men ska de politiska löftena om fler poliser bli verklighet krävs en fortsatt uppvärdering av polisyrket, och att polisers löner och arbetsvillkor står i paritet med yrkets komplexitet och ansvar. Det är så vi får fler att vilja stanna kvar i yrket och fler med rätt kompetens att söka sig till polisutbildningarna. Men det snabbaste sättet att bli fler är att locka tillbaka poliser som lämnat yrket och som redan har värdefull erfarenhet. Att satsa på polisen är en nödvändig investering för ett tryggare samhälle."
 


Tommy Hansson

Gilla sidan:


 


Tidningen POLISEN


Brandfacket
Dela
sidan:
Polisfacklig historik i Stockholms stad 1890-1994