Publicerat 2018-11-21 11:20

Lokaltidningen Mitti beskriver brottslighet

Traditionellt har lokala gratistidningar ofta mest handlat om mysreportage från knattefotboll eller gulliga husdjursutställningar. Nu ändrar tidningen Mitti Stockholm, som har lokala bilagor för snart sagt varje förort på den saken. Mitti tar täten när det gäller den medborgarnära brottsrapporteringen.

Exempelvis var det Mitti som gjorde ett skrämmande reportage om de unga brottslingar som kidnappade en 16-åring i Haninge och utpressade hans föräldrar. Senare visade det sig att en av gärningsmännen var på rymmen från ett frihetsberövande på grund av ett särdeles otäckt mordförsök i Malmö, och att  även de övriga hade rejäl brottslig belastning.

Andra heta nyheter i Mitti är att allt fler blir rånade i sina hem, särskilt i norra Stockholm, att en 18-åring blev skjuten och knivskuren vid en skola i Nacka i söndagskväll, att  mördade ungdomas mödrar demonstrerar mot våldet på Sergels Torg. Allt i inkännande reportage med belysande bilder. Som av en tanke beskrivs även hur kriminalvården bygger ut antalet platser kraftigt.

Idag har tidningen ett nytt viktigt reportage, om vad ett grovt våldsbrott kostar samhället. Det konstateras, att en av alla de skjutningar som sker, kan kosta samhället 75 miljoner kronor (om två personer skadas). Nationalekonomen som gjort beräkningarna, konstaterar att det är de ickedödliga skjutningarna som är allra dyrast, när människor skadas blir det långvariga ekonomiska effekter. Han har också räknat på vad ett enda av alla kriminella gäng kan kosta under en 20-årsperiod. Summan han kommer fram till är hisnande 530 miljoner kronor...

Blåljus kan inte låta bli att fundera på hur det hade kunnat se ut i Sverige om inte satsningarna på lokala närvarande långsiktigt arbetande poliser gått om intet. Tänk om man satsat på polisen innan problemen blivit akuta. Tänk så mycket pengar en sådan investering hade sparat. För att inte tala om hur mycket lidande alla brottsoffer sluppit gå igenom...

Tommy Hansson
Gilla sidan:
Dela
sidan:
Polisfacklig historik i Stockholms stad 1890-1994