Nättidningen som belyser polisernas vardag.
Blåljus - Logotype
Publicerat 2018-01-12 09:20

Lika lika men oense

Så kan man kanske översätta ett thailändskt talesätt, om turistiska sevärdheter, same same but different. Viktor Barth Kron i DN skriver en väldigt intressant krönika om Socialdemokratiska valfrågor, om Alliansens valfrågor och till och med om Sverigedemokratiska valfrågor.

Blåljus har varit inne på spåret tidigare när det handlar om Trygghet i en ny tid, att alla partier vill ha ett rättssamhälle som fungerar, och att det inte fungerar som önskat är någon annans fel. Även Socialdemokraterna i Stockholm har varit inne på samma spår.

Viktor beskriver de olika partiernas inställning till vad som är viktigas för Sverige med orden:

Socialdemokraterna pratar om att Sverige behöver hårda tag mot brott, stram invandringspolitik, fler poliser, starkare försvar, ordning och reda, tydligare svenska värderingar och mer pengar till skola och vård.

Moderaterna påpekar att att Sverige behöver hårda tag mot brottsligheten, stram invandringspolitik, fler poliser, starkare försvar, ordning och reda, mer fokus på svenska värderingar och mer pengar till skola och vård.

Medan utmanarna Sverigedemokraterna slår till med att kräva en stram invandringspolitik, hårda tag mot brottsligheten, fler poliser och… ja, ni förstår.

Allt enligt Viktor Barth Kron, som bedömer att bakom den synbara enigheten ligger NTU-undersökningen från i höst, där vanliga människors och främst kvinnors utsatthet för allvarlig brottslighet blev ett faktum. Som svårligen kan förnekas. Till det kommer gängvåld med skjutningnar och handgranater som oftast drabbar vissa, men även kan drabba slumpvis.

Viktor gör följade analys av parternas valstrategier:

Vilket parti som gynnas av det är en öppen fråga. Sverigedemokraterna kommer att trycka på att de minsann har pratat om de här problemen längst, Socialdemokraterna på att deras regering är den som de facto gjort något åt det på sistone, och Moderaterna på att de har det mest genomförbara alternativet till den rådande ordningen.

Tänk om partierna i stället för att taktisera och käbbla om vems felet är att Sverige inte har poliser nog att vända utvecklingen, skulle komma överens om en blocköverskridande uppgörelse för att behålla de poliser som finns och kunna rekrytera nya. Det som behövs är ett polislönelyft. Det skulle vara bra för Sverige och alla som bor här. Då hade politikerna kunnat hålla valrörelse om skatter, bidrag, utrikespolitik, arbetsrätt och ingångslöner och allt skulle vara som vanligt. Utan vapen, handgranater och bomber.

Tommy Hansson
Gilla sidan:
Dela
sidan:
Polisfacklig historik i Stockholms stad 1890-1994