Publicerat 2018-12-07 11:50

Kriminella blev av med 17 miljoner pga polisarbete

Polismyndigheten berättar att ett internationellt polissamarbete gett ett bra resultat. Pengar är som bekant ofta drivkraften för grov brottslighet, och i bakgrunden kan allt från narkotika till människohandel leda till mänskliga tragedier.

Mer än 17 miljoner kronor har beslagtagits i Sverige vid en europeisk insats mot penningmålvakter.

 

Under november deltog Sverige i en europeisk insats ledd av Europol. Målet var att motverka och minska penningtvättsbrott, samt beslagta brottsvinster genom att bland annat identifiera så kallade penningmålvakter*. Under insatsen identifierades närmare 80 penningmålvakter i Sverige som nu väntar på lagföring och 17 miljoner kronor återtogs.

 

– Att vi under bara en månad som insatsen pågått kunnat beslagta 17 miljoner kronor ger oss en bild av hur utbrett problemet med penningmålvakter är. Det handlar om miljardbelopp som tvättas årligen via penningmålvakter, säger Jan Olsson, kriminalkommissarie, nationellt it-brottscentrum.

 

Totalt för insatsen i Europol återtogs 360 miljoner kronor som förhindrades från att tvättas via penningmålvakter.

 

– Det här är pengar som annars skulle finansiera olika typer av kriminell verksamhet. I Sverige kan vi exempelvis se att det finns kopplingar till grov organiserad brottslighet, säger Jan Olsson, kriminalkommissarie, nationellt it-brottscentrum.

 

Polisens tips

  • Låna inte ut ditt bankkonto till någon annan för att denne ska utföra transaktioner.
  • Hjälp inte till att föra över någons pengar om du egentligen inte vet vem det är, exempelvis om någon du chattat med ber dig att ta emot "dennes" pengar.

Penningmålvakt

Person som tvättar pengar genom att upplåta sitt konto och hjälper till att flytta, ta ut eller föra över pengar från brottslig verksamhet.

 

Nyhet från

Polisen

Gilla sidan:
TIPSA FRAGA

wwwpolisforbundet.seLänk till Polistidningen


Polisveteran
Polisveteranerna i Stockholms län


Dela
sidan:
Polisfacklig historik i Stockholms stad 1890-1994