Nättidningen som belyser polisernas vardag.
Blåljus - Logotype
Publicerat 2017-04-06 11:00

Krafttag mot MC-busar

Efter att ännu en människa blivit påkörd och skadad av vettvillingar på crossmotorcykel på gångväg, ska nu polisen ta tag i problemet på allvar i Södra Järva. Det är så klart en högst rimlig och önskvärd åtgärd som allmänheten verkligen önskar sig. Det förekommer sk mopedterror i flertalet bostadsområden, så problemet är allmänt förekommande. Men det finns problem att angripa den typen av brott polisiärt. Vi återkommer till det.

Polisen.se berättas påkörningen
som skedde på en grusväg vid Eggeby Gård där en mc-förare körde på på en gående. Föraren lämnade olycksplatsen till fots.

Fotgängaren fördes med ambulanshelikopter till sjukhus med vad som betraktas som allvarliga skador.

Hundpatrull kom på plats och spårade från olycksplatsen.

 

Två personer blev gripna i ärendet. Den ene gripne kom in till ett sjukhus med skador och berättade att han varit inblandad i olyckan. Den andra gripne är fanns kvar på olycksplatsen.

Motorcykeln, som är anmäld stulen, är tagen i beslag för teknisk undersökning.

Brottsrubriceringarna är i nuläget grov vårdslöshet i trafik, grovt vållande till kroppsskada, smitning från trafikolycka, skyddande av brottsling och tillgrepp av fortskaffningsmedel.


Nu inleds med anledning av den senaste påkörningen en satsning mot olaglig mc-trafik i området: Polisen kommer nu intensifiera arbetet för att komma åt problemen med de som kör moped och motorcykel på ett vårdslöst sätt i Järva.


De mopeder och motorcyklar som buskör i området är i majoriteten av fallen stulna och används ofta som färdmedel vid personrån, butiksrån och narkotikabrottslighet i Järvaområdet, berättar Polisen.se

Polisen i Järva kommer att arbeta på flera sätt för att komma åt de som kör vårdslöst på motorcykel och moped i områdena. Det handlar dels om ökad närvaro genom att finnas ute på strategiska platser, dels genom spaning och offensiva ingripanden mot enskilda individer. Kontinuerligt under våren och sommaren kommer också mc-poliser att finnas i området och hjälpa till i arbetet.

 

– Vi kommer också att fortsätta vårt intensiva arbete efter stulna mopeder och motorcyklar i förråd och liknande. Här hoppas vi på många tips från allmänheten, säger insatsledaren.

 

– I alla kontakter vi har med boende i området kommer problemet med vårdslöst körande av mopeder och dylikt på gång- och cykelvägar upp. Det är ett stort problem som vi måste komma till rätta med. Vi har under lång tid prioriterat arbetet med aggressiv körning och arbetet mot det är ett av våra medborgarlöften, säger biträdande polisområdeschefen i Järva.

Blåljus välkomnar satsningen. Med tillräckliga resurser för att ha mycket poliser på plats, och att jobba utanför boxen som beskrivs finns vissa möjligheter att komma tillrätta med problemet. Ännu bättre vore om polisen hade stöd i lagen för att stoppa busåkandet mer resolut omedelbart när det inträffar. Och att polisen hade resurser att angripa problemet överallt där det förekommer.

Tommy Hansson
Gilla sidan:
Dela
sidan:
Polisfacklig historik i Stockholms stad 1890-1994