Nättidningen som belyser polisernas vardag.
Blåljus - Logotype
Publicerat 2018-06-07 10:50

Korta fängelsestraff botar inte kriminella

Kriminalvårdens generaldirektör, Nils Öberg, riktar kritik på hur dagens straffmätning fungerar i Sverige i förhållande till möjligheterna att rehabilitera brottslingar. Han säger till Sveriges Radio att de flesta brottslingar som döms till fängelse får korta strafftider som inte ger myndigheten en reell chans att förändra deras beteende.

Kritiken kan tyckas ligga i linje med var många politiker talar om så här i valtider, att möjligheterna till straffreduktioner och rabatter skall minskas och att fler ska få längre fängelsestraff. Men Nils Öberg förordar snarare frivårdsinsater som ersättning för de korta fängelsestraffen som exempelvis utdöms för narkotikabrott, misshandel, rattfylleri eller våld i nära relationen. Den gruppen skulle ha mycket att vinna på om domstolarna oftare dömde till frivård, enligt Öberg som menar att straff i frihet i frivårdens regi är mera effektiv. Så Öberg skulle önska sig att man väljer den typen av straffpåföljder snarare än att döma ut korta fängelsestraff.
SR berättar att av de drygt 10 000 personer som under 2017 dömdes till fängelse så fick majoriteten, drygt 7 000 personer, ett fängelsestraff på sex månader eller kortare. 

Och utvecklingen har varit densamma de senaste femton åren. Mellan åren 2003 till 2017 har närapå 70 procent av de som döms till fängelsestraff fått ett straff på sex månader och kortare.

Tommy Hansson
 
Gilla sidan:
Dela
sidan:
Polisfacklig historik i Stockholms stad 1890-1994