Nättidningen som belyser polisernas vardag.
Blåljus - Logotype
Publicerat 2018-06-11 10:20

Kommunpolitiker vill ha fler poliser

Polisförbundet har gjort en ny undersökning och frågat några hundra kommunpolitiker om hur de ser på polisnärvaron i sina kommuner. Det visar sig att hela 93% av de som svarat vill ha mer polisnärvaro i sin kommun. Polisförbundets ordförande, Lena Nitz, påpekar att resultatet är en effekt av den polisbrist vi har idag i Sverige.

Det är i tidningen Metro som undersökningen presenteras.
En politiker berättar för Metro att han anser att polisen i kommunen gör ett bra jobb, men skulle ändå vilja se fler.
- Bekymret har ju varit att det finns en brist på poliser. Jag hade varit glad om vi hade haft fler synliga poliser.

Flera politiker talar om en ökad otrygghet bland deras boende, även om den inte självklart har en motsvarighet i ökad brottslighet. Otryggheten kan yttra sig som att det känns otryggt att röra sig utomhus på kvällarna.

- Det finns en skillnad på hur man upplever polisnärvaron beroende på var du bor. Staten måste kunna se till att medborgarna känner sig trygga. Invånare ska kunna känna att polisen kommer när det händer något och att man får hjälp, säger Lena Nitz till Metro.

Polismyndigheten skriver i ett mejl till Metro att de har begärt 10 000 fler anställda av regeringen till år 2024.
- Antalet polisanställda är för få för att polisen ska kunna lösa hela sitt samhällsuppdrag fullt ut. Den grövsta brottsligheten har ökat, befolkningen har ökat och polisens uppdrag tenderar att hela tiden växa, skriver Polismyndigheten vidare.  

I artikeln konstateras att antalet poliser som lämnar yrket i förtid har ökat de senaste åren. Många väljer att gå till andra statliga myndigheter som Försäkringskassan, kriminalvården och Migrationsverket. Att lösa polisbristen måste prioriteras av polismyndighetens och politikerna, enligt Lena Nitz.

- Det är oerhört viktigt att man behåller och lockar tillbaka de som har slutat. Då måste man höja lönerna och jobba på att ge poliserna en bättre arbetsmiljö och villkor. Man måste kunna se polisyrket som ett framtidsyrke, säger Lena Nitz till Metro.

 

Blåljus kan bara hålla med.

 

Tommy Hansson

 


Gilla sidan:
Dela
sidan:
Polisfacklig historik i Stockholms stad 1890-1994