Publicerat 2019-01-08 13:10

Karensdag ersätts av Karensavdrag


Från den 1 januari gäller nya regler vid beräkning av sjukavdrag och karensdag. Syftet är bland annat att få bort möjligheten att komma sjuk till jobbet, smitta ned kollegorna, gå hem och slippa karensdagen. Dessutom blir det nya systemet mer rättvist för skiftesarbetare och de som jobbar koncentrerad arbetstid (långa pass)

Karensdagen ersätts av ett karensavdrag

  
 

Den 1 januari 2019 avskaffas karensdagen och ersätts av ett karensavdrag. Syftet med ändringen är att det avdrag som görs när man är sjuk ska vara rättvist och förutsägbart.

Här kan du läsa om hur karensavdraget påverkar dig. Informationen riktar sig till arbetsgivare, anställda, arbetslösa och företagare.

 

Vad är karensavdrag?

Karensavdrag är ett avdrag på sjuklönen eller sjukpenningen som görs i samband med sjukfrånvaro. Avdraget är 20 procent av den sjuklön eller sjukpenning som man får vid sjukfrånvaro en genomsnittlig arbetsvecka.

 

Nuvarande karensdag innebär att du som har oregelbundna arbetstider förlorar mer pengar om du är sjuk en dag när du skulle ha jobbat ett långt pass. Det nya karensavdraget är mer rättvist, eftersom avdraget alltid blir 20 procent av sjuklönen.

Nuvarande karensdag innebär också att du kan undvika ett högt avdrag genom att sjukanmäla dig sent om du blir sjuk under arbetstid. Med karensavdraget spelar det ingen roll om du sjukanmäler dig sent på dagen, utan avdraget kommer alltid vara 20 procent av sjuklönen under en genomsnittlig arbetsvecka.

 

Information från Försäkringskassan.


I en del kollektivavtal finns det sedan tidigare överenskommelser om karensavdrag. För oss poliser finns det reglerat i Villkorsavtalet, en inte helt okomplicerad läsning.

 

Tommy  Hansson

 

 

Gilla sidan:


 


Tidningen POLISEN


Brandfacket
Dela
sidan:
Polisfacklig historik i Stockholms stad 1890-1994