Nättidningen som belyser polisernas vardag.
Blåljus - Logotype
Publicerat 2017-12-23 08:00

Julhälsning

Julhelgen är här. Det innebär för många av oss en helg tillsammans med familjen och våra nära och kära.

Polisen har dock tillsammans med vissa andra yrkesgrupper en arbetsuppgift som kräver att vi tjänstgör dygnet runt, året runt, inklusive jul och nyår.

 

2017 har för polisens del varit ett märkesår. Jag skulle önska att det berodde på att poliserna blev fler, att brotten, särskilt grova sådana minskade, att Sverige blev tryggare och att polisernas anställningsvillkor och arbetsmiljö blev bättre.

 

Dessvärre är vi inte där än. Istället har poliserna i region Stockholm fått hantera terrordåd, skjutningar, våldtäkter och andra fruktansvärda våldsbrott. Förutom de vanliga stölderna, narkotikabrotten och bedrägerierna. Demonstrationer, statsbesök och idrottsevenemang har också krävt sin tribut, räknat i polistimmar. Det har så klart ansträngt polisens resurser till bristningsgränsen. Stockholm växer, men antalet poliser står ganska stilla. Media, som i många fall varit lika senfärdiga som politikerna att se poliskrisen nalkas, kan nu berätta att polisen är inkompetent när inte alla brott kan prioriteras. Men de som sannolikt känner sig mest otillräckliga är poliserna.

 

Poliser har ingripit med otillräcklig skyddsutrustning, och blivit skadade på arbetet. En del har fått stenar kastade mot sig, en del har fått sina fordon, arbetsplatser eller bostäder attackerade. Poliser har skadats när de försvarat rättssamhället och demokratin. Vi minns alla attacken mot Ted Eriksson på Medborgarplatsen.

 

Detta goda polisarbete utförs till skamligt låga löner av poliser som varje dag gör sitt yttersta för att motsvara allmänhetens förväntningar. Ibland räcker det inte. Och ibland tar lönen slut innan utgifterna för amortering och hyra är betalda.

 

Till alla medlemmar i Polisförbundet och andra arbetskamrater, till er som jobbar helgerna och till er som har förmånen att fira helgerna efter eget val, önskar Förbundsregionstyrelsen en riktigt God jul och ett Gott nytt år.

 

Vi kommer att göra vårt yttersta för att 2018 ska bli ett bättre år för Sveriges poliser, och särskilt för alla kollegor i region Stockholm.

 

Ta vara på er därute eller inne...

 

Stefan Eklund, ordförade

Gilla sidan:
Dela
sidan:
Polisfacklig historik i Stockholms stad 1890-1994