Jonas Sjöstedt i Almedalen

Inget om försvaret, inget om Polisen, inget om terrorhotet. Däremot satsningar på social välfärd med barnen i fokus. Det var vad Vänsterpartiet beskrev i Jonas Sjöstedts tal i Almedalen under lördagkvällen. Ett sommarlovsstöd var den stora nyheten.

På lördagskvällen var det Vänsterpartiets Jonas Sjöstedts tur att tala i Almedalen. Han hade anledning att markera partiets position, de tidigare talarna hade i stort sett förbigått partiet med tystnad. Det var en aningen otacksam dag han tilldelats, då många Almedalsbesökare redan lämnat ön. Han inledde talet med orden: Vänner, vänsterpartister, Gotlänningar... 

 

Sjöstedt beskrev hur Vänsterpartiet utanför regeringen är i opposition samtidigt som det i budgetförhandlingar påverkar regeringen i miljöfrågor, i feministiska frågor, i jämlikhetsfrågor. Han lanserade Vänsterpartiet som det barnvänliga och feministiska alternativet i Riksdagen. Särskilt framhöll han att Vänstern varit pådrivande för att genomföra fria glasögon och medicin för barn. Han riktade kritik mot regeringen för att inte driva sådana frågor tillräckligt intensivt. "Här är vi. Ett oppositionsparti som kan samarbeta."

 

Han introducerade en nymodighet, sommarlovspeng. Det skulle handla om 250 miljoner för kommuner som ordnar sommarlovsaktiviteter för barn mellan 6 och 15 år för att de skall ha aktiviteter under sommarloven.

 

Här hamnade Sjöstedt kanske obehagligt nära Åkessons lansering av en barnsligare politik. Han menade att Åkessons politik bara är för vissa barn. För barn på flykt från krigets Syrien skulle Åkessons politik innebära livsfara. "För många barn här i Sverige innebär deras politik redan idag stora problem när den sprider hat och rasism som drabbar barn över hela Sverige."

 

Sjöstedt uppehöll sig vid sina internationella erfarenheter och beskrev med stolthet hur Sverige är ett föredöme, exempelvis att föräldraförsäkringen dels är längst i världen, dels har fått många pappor att köra barnvagn. Vänstern vill gå vidare och genomföra ett helt jämställt uttag.

 

Andra partiledare har talat om hoten från Ryssland, om oroligheterna i mellanöstern, om hoten från IS. Sjöstedt talade i stället om Europeiska Unionens hot mot demokratin i Grekland. Han menar att orsaken till att Grekland nu kläms åt inte är att de inte vill betala sina skulder, utan att det är en politisk markering mot att grekerna valt en regering som vill utjämna klyftor och bevara sociala välfärdssystem. Något om Greklands generösa pensionssystem, usla skatteuppbörd eller korrumperade och ineffektiva myndigheter nämnde han inte.

 

Sjöstedt stöder de grupper som vill behålla ojnareskogen på Gotland, "och så har vi regeringens klimatpolitik. Låt mig säga så här. När man är mindre radikal än påven, då är det nog dags att växla upp lite.

 

Idag har vi en statsminister som är socialdemokrat och inte moderat. Vi har en regering som kallar sig feministisk och grön och som har som mål att få ned arbetslösheten. Det är bra.

 

Men alla vet att läget i riksdagen är svårt. Det kommer att behövas mycket tryck från vänster för att förändringen ska bli verklighet. Det är vårt jobb att se till att det blir så, men vi kommer att behöva hjälp. Det finns starkt stöd bland socialdemokrater och miljöpartister för en mer kraftfull politik. Det finns fackföreningar som vill ha bort allmän visstid, miljörörelser som vill avveckla kolkraften och en fantastisk FATTA-kampanj som kräver en samtyckeslag. Men då måste regeringen våga mer än idag. De rödgröna väljarna förstår nog att läget är svårt i riksdagen och att en del förslag kan falla. Men de förstår nog inte att man inte ens försöker vinna dem. Det är bättre att ta strid och riskera en eller annan förlust, än att aldrig våga ta strid och garanterat inte vinna. Att visa skillnaderna mellan höger och vänster är också nödvändigt för att minska utrymmet för rasisterna."

 

Blåljus kommentar: Det var det kortaste talet hittills i Almedalen. Men så fanns heller inget med om behovet av ett svenskt försvar, hotbilden från Ryssland eller terrorism nämndes inte heller. Det nämndes inget om hur situationen i utsatta förorter skall förbättras - om inte bostadsbyggande, sommarlovspeng och bättre skolor löser alla problem. Samtyckeslagstiftning nämndes, men annars inte ett ord om rättssamhället eller polisen. Men det kanske inte hanns med.

 

Tommy Hansson