Publicerat 2018-11-10 11:10

#Jagblevpolis

En kollega, Nadim Ghazale delade en uppmaning på Twitter. "Vi behöver fler kollegor till ett av världens viktigaste jobb. #Jagblevpolis för att ge tillbaka lite till landet som gav mig allt. Varför blev du polis?", skrev han i ett spritt upprop som fått allt från vanliga poliser till regionspolischefer att berätta om sina ingångar till yrket.

Blåljus har ju många gånger beskrivit den arbetsbelastning som en underdimensionerad poliskår innebär. Och vilken skillnad ett rimligt antal poliser kan göra. Då gäller det att få fler poliser att trivas och stanna kvar i yrket. Och att yrket blir så attraktivt att det lockar fler att söka till polishögskolorna. Kanske är nöjda poliser, jämte en rimlig lön de bästa argumenten för att locka nya poliser. Det första hjälper poliserna till med. Det senare återstår för arbetsgivaren och staten.
 
Sydsvenskan tar i en ledare upp Nadims upprop. Rubriken på ledaren som är skriven av Moa Berglöf, är "Många kallade, få utvalda", efter ett bibelord Matteus 22:14. Det konstateras att många vill bli polis, men att alla inte har de kvaliteter som krävs för just det yrket. Tidningen konstaterar att de politiska partierna tävlar om att hitta lösningen på ekvationen krävande yrke och dåliga anställningsvillkor. Vem satsar mest? Vem vill ha flest poliser? Men de tävlar också om att lägga ytterligare börda på Polisen. Identitetskontrollen vid Öresundsbron är ett exempel, idéerna om ett tiggeriförbud ett annat.
 
Den administrativa börda på de anställda som bland andra Polisförbundet kritiserat ser inte ut att minska. Snittlönerna för poliser ligger fortfarande under lönerna för andra statligt anställda. Ingångslöner på 25 000 kronor i månaden får troligtvis många att tveka inför att ta sig an ett av de mest utsatta jobben i samhället, inser tidningen.
 
Tidningen fortsätter i texten, och vi hade inte kunnat skriva det bättre!
"Att antalet sökande till polisutbildningen är rekordhögt samtidigt som så få påbörjar utbildningen riskerar att återuppväcka frågan om ytterligare sänkta krav. Det är knappast rätt väg att gå. Sverige behöver fler poliser, men rätt poliser. Då återstår att vidga urvalet. Fler måste förmås vilja välja polisyrket.

Varför blev du polis? frågade Nadim Ghazale på Twitter. Svaren från kollegorna visar vad som trots allt lockar, och som gör att många stannar kvar: att få göra något meningsfullt. Att hjälpa dem som behöver hjälp. Att skydda demokratin och medborgarna."

Och tidningen konstaterar att sådana drivkrafter är hedervärda och viktiga, men knappast räcker som rekryteringsargument - och vi vill inte ha poliser av typen samhällsbärare.

Viljan att göra samhället säkrare och bättre som många som vill bli polis har, kan inte göras till ursäkt för bristande satsningar och knappa resurser för en hel yrkeskår, konstaterar tidningen. För att vi ska få tillräckligt många, tillräckligt bra poliser, måste Sveriges poliser under goda arbetsvillkor kunna försörja sig. Dit verkar det vara en bit kvar, avslutar Sydsvenskan sin ledare.

Blåljus säger Amen.

Tommy Hansson

Så här ser Nadims uppmärksammade tweet ut på Twitter:

"Okej polisgänget, ska vi sätta igång twitterkampanjen mot fler poliser på riktigt? Sökfönstret är öppet fram till 30/11 och vi behöver fler kollegor till ett av världen viktigaste jobb. för att ge tillbaka lite till landet som gav mig allt. Varför blev du polis?"

 

 
Gilla sidan:


 


Tidningen POLISEN


Brandfacket
Dela
sidan:
Polisfacklig historik i Stockholms stad 1890-1994