Publicerat 2019-04-05 12:30

"Jag kommer att fixa fram pengar"

SvD har intervjuat rikspolischefen Anders Thornberg och frågat om hur han ska nå målet om tiotusen fler polisanställda till 2024. Det konstateras i artikeln att med nuvarande avgångar, innebär det att 145 per dag behöver anställas. Uthålligt i sex år. Är det möjligt, frågar reportern.

Rikspolischefen upprepar sin uppfattning,  att polisens uppdrag behöver renodlas. Det handlar om allt från fyllerister, psykiskt sjuka, transporter av frihetsberövade till omhändertagande av djur. Han konstaterar att polisen mäts efter ingripanden och utredningar, men det kanske bara är en tredjedel av verksamheten som det är nu.

Andra bekanta ämnen i artikeln är en utvecklad samverkan mellan myndigheter och en mer forskningsbaserad polisverksamhet. En luttrad polis får ställa en fråga i artikeln;

”Det pågår mycket jobb, men det är en vision som nog inte alls är uppnåelig. Borde kanske inte vara 2024 utan 2034 typ?”

Thornberg är beslutsam om att det ska gå, men det kräver att myndigheten klarar att dels behålla befintliga poliser bättre än idag, och dessutom lyckas återanställa poliser som lämnat yrket för mer välbetalda arbeten. Han säger att varje person som slutar är allvarligt. "Jag har sagt till mina regionchefer att alla som vill komma tillbaka, återanställ dem förutsatt att det är personer vi vill ha tillbaka. Jag kommer att fixa fram pengar."

Blåljus kan inte låta bli att beundra beslutsamheten hos vår högste chef. Den tillsammans med insikten att det behövs en sund finansiering, kan göra det möjligt att nå målet om tiotusen fler polisanställda till 2024.

Tommy Hansson
Gilla sidan:
Dela
sidan:
Polisfacklig historik i Stockholms stad 1890-1994