Nättidningen som belyser polisernas vardag.
Blåljus - Logotype
Publicerat 2017-09-12 13:20

Hur bevaras demokratin vid nazistdemonstration?

Säkert har Du läst om att Polismyndigheten kommit fram till att NMR har rätt att demonstrera i Göteborg, den 30 september samtidigt med bokmässan och i närheten av synagogan. I media och bland vissa politiker protesteras det nu mot polisens beslut, snarare än mot de lagar som ger även obskyra och odemokratiska rörelser demonstrationsrätt.

Det är inte svårt att förstå, det är enkelt och sympatiskt att fördöma rörelser som den nazistiska. Många kan även känna sig kallade att mer handgripligt försöka ta lagen i egna händer, när lagen inte är utformad så att den passar den egna agendan. Risken finns då, som vanligt, att poliser som kommenderats till platsen för att upprätthålla demonstrationsfrihet och förebygga brott, kan hamna i mitten och få skit, okvädningsord eller ännu farligare föremål kastade mot sig från minst två håll. Och i efterhand, kanske även från ett tredje, media.

Polismyndigheten har nu tryckt upp flygblad om vad som bör gälla för demonstrationer i ett demokratiskt samhälle. De finns i två versioner, ett till NMR och ett till motdemonstranterna.

Det är Blåljus fromma förhoppning att alla inblandade hörsammar myndighetens maningar.

Tommy Hansson
Gilla sidan:
Dela
sidan:
Polisfacklig historik i Stockholms stad 1890-1994