Publicerat 2018-12-09 10:20

Hot och våld mot poliser och andra

SVT Västmanland tar upp problemet som det innebär för tjänstemän att bli utsatta för hot och våld  å yrkets vägnar. Artikeln ger belysande exempel på socialarbetare, väktare och poliser som utsatts - både akut på jobbet och privat när attacker skett mot den privata sfären.

Ett exempel som ges är en socialsekreterare, vars klient ringde ett meddelande till tjänstetelefonen och talade in ett meddelande, som bland annat löd: "Din fucking djävla subba. Du har bara ställt till det - fattar du det. När jag kommer till Karlskoga då slår jag in nyllet på dig, din djävla hora."

Andra exempel som anförs är ordningsvakter som fått öl kastade på sig under en fotbollsmatch eller fått stenar kastade mot sig i någon förort, knivskärningen av Ted Eriksson vid Medborgarplatsen, beskjutningen av en polis villa i Västerås, och den senaste händelsen i Västerås där en 15-åring hotade poliser med pistol. Denne yngling försattes på fri fot bara ett dygn efter brottet...

Vad kan den sortens angrepp på tjänstemän innebära? – Vi har fall med kastade handgranater och beskjutning med grovkalibriga vapen, våldet har blivit grövre, säger Patrik Danielsson, nationellt huvudskyddsombud vid Polisförbundet till SVT.

Han förklarar vidare att vi även kan se att man börjat påverka och angripa poliser inte bara när de är i tjänst, men också under deras privata tid. Det är en strategi från olika grupperingar, för att till exempel påverka poliserna i olika rättsprocesser. Skyddsombudet tror inte på någon mirakelkur, men skulle ändå vilja se fler poliser och skärpt lagstiftning med snabbare rättsprocesser som dellösningar.

Polisförbundet menar att det ytterst är demokratisk fråga. Konsekvenserna av hot och våld kan bli att det blir svårare att rekrytera till polisyrket om rättsamhället inte tar frågan på allvar
 

– Poliserna själva känner sig frustrerade och arga över att så få kan åstadkomma så mycket skada och att rättssamhället inte tar det här på allvar. Poliser är också människor och vi blir också rädda, särskilt när det drabbar den enskilde och anhöriga påverkas. Men det finns en stor uppslutning från kåren och vi kommer aldrig vika ned oss, avslutar Patrik Danielsson till SVT.


Blåljus kan bara hålla med. Att en 15-åring ska kunna rikta ett skarpladdat vapen mot polis och bara ett dygn efter det bli frigiven, (enligt medieuppgifter) kan få vem som helst att börja förtvivla.


Tommy Hansson

 


Gilla sidan:


 


Tidningen POLISEN


Brandfacket
Dela
sidan:
Polisfacklig historik i Stockholms stad 1890-1994