Publicerat 2018-07-16 15:10

Gyllene Tider för svensk polis

Yrkesstolthet och balans mellan jobb och fritid var några ämnen för Rikspolischefen Anders Thornbergs sommarprat. Han berättade även om sitt och sina bröders stora musikintresse, och hur det kom honom att lära känna en annan Halmstadsorkester, som spelade lite mer lättillgänglig musik...
 
Dessutom, kopplat till yrkesstoltheten, avslöjar Anders Thornberg i programmet, att när den dagen kommer vet han redan vad han vill ha för text på sin gravsten. Han berättar även om snedseglande poliser från Södermalm och om kulturkrockar mellan Västkusten och Tornedalen.
 
Han talade även om sin och myndighetens vision för Polisen 2024. Vilken polis behöver vi vara för att möta morgondagens utmaningar? Polisen ska ha en stark lokal närvaro, vi ska vara på plats i medborgarnas vardag. Det är grunden för att skapa ett tryggt och säkert samhälle. Då kan vi  rycka ut snabbt i akuta situationer och även utreda brotten som ändå begås och att arbeta brottsförebyggannde i samverkan. Vi ska även arbeta uthålligt för att återupprätta trygghet och säkerhet i de mest utsatta områdena och säkra gränserna.
 
Brott ska bekämpas och klaras upp, både de grova brotten och vardagsbrotten som drabbar många. Särskilt utsatta brottsoffer ska stöttas, barn, unga och kvinnor som utsätts för våld och sexualbrott..
 
Polisen ska vara en attraktiv arbetsplats. Det krävs fler anställda med olika kompetenser. Det måste vara mer lockande att jobba hos polisen, då krävs högre löner och tryggare arbetsmiljö och bättre möjligheter att utvecklas i sitt yrke. Redan idag är polisen den största myndigheten i Sverige med närmare 30000 anställda. Nu ska vi bli tiotusen till enligt politikerna. Det innebär att vi ska rekrytera 22000 personer på sex år, det blir en stor utmaning, att attrahera lämpliga sökande till polisutbildningen och andra experter på den utsatta tiden. Hur ska det gå till?
 
Polisen är bra på och vana med att ta sig an stora utmaningar. Vi kommer inte att växa med automatik. Polislönerna har ökat relativt andra yrkesgrupper och det måste fortsätta. Arbetsmiljön måste bli bättre, där sker redan satsningar. Dessutom måste vår operativa förmåga ökas genom att andra institutioner avlastar oss uppdrag som inte är polisiära. Nya resurser ger oss nu en unik möjlighet att ingripa resolut mot olika typer av brott. Men det viktigaste är att skapa förutsättningar för alla polisanställda att göra den goda insats som de och polismyndigheten önskar. Det är de som är polismyndighetens viktigaste resurs, det är de vi ska satsa på!
 
Anders berättar att han blev polis eftersom det är det finaste och mest spännande jobb man kan ha. När han besöker poliser på fältet, imponeras han av alla duktiga och engagerade medarbetare. Det har ändrats mycket sedan han blev polis för fyrtio år sedan, men det finns mycket som är sig likt, även om närvaron av polis numer inte bara sker på gatan, utan även på sociala media.
 
Hela programmet kan avnjutas nedan:
 
 
Tommy Hansson


Gilla sidan:


 


Tidningen POLISEN


Brandfacket
Dela
sidan:
Polisfacklig historik i Stockholms stad 1890-1994