Publicerat 2018-11-27 12:10

Guldmedalj från Rikspolischefen

Alla poliser vet att våra bästa vänner, när det fungerar som bäst är Allmänheten. Utan deras hjälp och förtroende kan Polisen aldrig lyckas med sitt uppdrag. Nu ger Polisen.se ett exempel på att en rådig representant för Allmänheten tagit saken i egna händer och förhindrat en sannolik katastrof...

"Polismyndigheten delade i dag ut en medborgarmedalj till en person som tog över styrningen av en buss när chauffören svimmat. Göran Hallqvist fick ta emot medalj i guld för rådigt ingripande för att ha räddat livet på flera busspassagerare.
 

I oktober förra året var bussen full med passagerare på väg från Stockholm till Gävle och vidare till andra orter i Hälsingland. På motorvägen utanför Uppsala började busschauffören må dåligt och svängde av mot en rastplats. Chauffören förlorade medvetandet, men bussen fortsatte med farthållaren på, i hög hastighet in på rastplatsen och mot den tankbil som stod parkerad där. Många av de omkring 50 passagerarna skrek. En av passagerarna, Göran Hallqvist, rusade fram till förarplatsen och tog ratten.

 

– Jag har varit åkare i 20 år och har rutin på tunga fordon. Jag tänkte att vi kan inte sluta så här. Jag fick tag i ratten, men nådde inte farthållaren. Men jag kunde styra undan och vi kom ut på motorvägen igen, säger Göran Hallqvist, som under färden kunde väcka chauffören som då kunde bromsa.

 

Alla i bussen klarade sig utan fysiska skador och i dag fick Göran Hallqvist ta emot Polismyndighetens medborgarmedalj i guld.

 

– Du har visat en fantastisk rådighet. Vi brukar säga att man ska vara försiktig och kalla på polis, men ibland hinner man inte det. Då är det viktigt att agera och här är du en stor förebild, sa rikspolischef Anders Thornberg vid ceremonin.


Medaljen delades ut under en mindre ceremoni i polishuset på Kungsholmen i Stockholm.

– Jag är stolt och hedrad. Men alla i bussen var hjältar, inte bara jag. När vi hade stannat hjälptes alla åt, säger Göran Hallqvist.

 

Polismyndigheten tilldelar medborgare medaljer i syfte att visa uppskattning för goda insatser som är utöver det vanliga. Medaljerna är ett hederstecken som också innebär ett offentligt erkännande. Att dela ut medaljer är en gammal och uppskattad tradition i svensk statsförvaltning och i det svenska polisväsendet.

 

Medborgarmedaljer kan tilldelas efter beslut av regionpolischef, chefen för Nationella operativa avdelningen, Noa, eller rikspolischefen.

 

Det är första gången medaljerna delas ut av rikspolischefen efter att det blev en enhetlig polisorganisation, tidigare har länspolismyndigheterna delat ut medaljerna."

 

Motiveringen för medaljen lyder:

"Karl Göran Hallqvist har visat synnerlig rådighet genom att snabbt överta styrningen av en buss i hög hastighet när chauffören svimmat. Bussen, med flera passagerare, färdades på motorvägen när den okontrollerat började åka mot en rastplats. Med stor skicklighet manövrerade Hallqvist bussen och stannade den utan att någon kom till skada. Tack vare sin rådighet räddade Hallqvist flera liv och värdefull egendom i Uppsala den 22 oktober 2017."

 

Text från polisen.se


Göran har även välförtjänt hyllats av Sveriges Radio Studio ett:Gilla sidan:
Dela
sidan:
Polisfacklig historik i Stockholms stad 1890-1994