Publicerat 2018-10-11 07:50

Ge alla poliser mer betalt! Alla har varit på gatan...

En polis läste Expressens ledare från häromdagen och Blåljus funderingar över den, och valde att skriva en insändare. Polisen i fråga menar att det "riktiga polisarbetet" inte bara utförs i våra "särskilt utsatta förorter" eller av poliser i blått i yttre tjänst under mörka helgnätter. Hela kedjan måste hålla och alla poliser i kärnverksamheten behöver en uppvärdering.


"I arla morgonstund står det att läsa i Expressens ledare att poliser i yttre tjänst förtjänar mer. Mer respekt, mer status, mer lön. Det är inte första gången jag läser det och sannolikt inte sista.

 

”Det är ute i lokalpolisområdena som det avgörande arbetet utförs. Det är poliser som riskerar att få sin käke slagen ur led eller hamna i en skur av stenar i tjänsten som måste premieras.”

 

Man ställer kollegor i yttre tjänst lokalt mot dom som jobbar i inre tjänst nationellt. Man jämför och konstaterar att de som jobbar nationellt tjänar mycket mer och riskerar mindre. Andemeningen är att dom som gör det ”riktiga” polisjobbet ska premieras längst ut i organisationen istället för stödverksamhet nationellt. Och det ”riktiga” polisjobbet görs tydligen bara av mina hårt slitande vänner och kollegor i lokalpolisområdenas radiobilar.

 

Jag står varje dag för åsikten att mina kamrater i yttre tjänst förtjänar allt ovanstående. Aldrig tidigare har vi varit i större behov av duktiga, drivna kollegor som engagerar sig lokalt. Mitt stöd har ni tills jag dör. Make it happen! Lätta på lädret! Bjud till och betala tillbaka det ni i åratal har snålat på!


Själv jobbar jag regionalt i inre tjänst. Jag jobbar i en framgångsrik grupp som i princip bara har fällande domar i bagaget sedan vi startade. Vi sitter inte och väntar på jobben - vi initierar dom själva. Med spaning och omfattande kartläggning lyckas vi driva våra ärenden mycket framgångsrikt. Själv specialiserar jag mig och försöker lära mig allt jag kan inom specifika områden. Men det ska visst inte premieras, för jag jobbar normalt sett inte kväll/natt i yttre tjänst och riskerar inte lika ofta att få käken slagen ur led som mina kollegor i LPO-miljön. Jag tjänar mindre än nästan alla mina kollegor i yttre tjänst trots 10 år i yrket.

 

Aldrig höjer någon rösten för mig alla mina hårt slitande kollegor på olika krim-avdelningar som aldrig någonsin kommer placeras ”nationellt” och inte riktigt känner igen sig i Expressens beskrivning av ”välbetalda jobb”. När uppmärksammas alla hårt jobbande mängd-, bedrägeri- eller BIN-utredare som varenda dag lämnar jobbet med skrivbordet fullt och påbörjar sin arbetsdag med ännu fler ärenden på bordet än dom lämnade dagen innan?

 

Vilka är det som drar det andra lasset och ser till att de yttre kollegornas arbetsinsatser och ingripanden omsätts till fällande domar? Vilka är det som gör det tråkiga och tidsödande utredningsjobbet som så många andra ALDRIG vill eller kan göra?

 

Den som raljant menar att man på krim inte gör något annat än att dricka kaffe är välkommen in att sätta sig i stolen ett par månader. Perspektivet kanske vidgas då.

 

Pappersjobbet är jävligt osexigt och det enda som tycks räknas är hur många poliser det finns i uniform i olika områden. Är inte Polisen mer än antalet kollegor i yttre tjänst?

 

Poliser bränner sällan ut sig i yttre tjänst. Utredare däremot har nog alla känt hur det kan börja och ett antal andra hur det kan sluta. Jag har själv det tveksamma nöjet att veta hur det känns när yrseln och tunnelseendet kommer och stressen rider en riktigt hårt – en inte särskilt trevlig upplevelse.

 

Jag önskar att man internt, i politik och i media slutar hissa alla som jobbar i specifika tjänster eller geografiska områden bara för att dom blivit mappade där. Det är att förminska alla dom som gör lika bra jobb i grannområdena eller på andra avdelningar. Förstå att vi alla är en del av samma samhällsorganism och vi är alla beroende av varandra för att lyckas i vårt uppdrag i att bekämpa kriminalitet. Det är ett skevt synsätt att jobbet bara utförs av ett fåtal som jobbar ”ute” eller i s.k. ”no-go zoner” och jag är trött på skiten!

 

Premiera oss kollektivt med en värdig, högre lön och möjlighet att göra karriär utan att bli chef.

 

Och jo, jag vet hur det är att jobba i yttre tjänst. Jag har jobbat flera år som närpolis i Stockholm och gnetar fortfarande på IG för att få lönen att räcka – vilket jag tycker att jag borde kunna slippa som 40-åring med familj och där tillhörande åtaganden.

 

Slut!

 

In spe(ktör?)"

Blåljus tog sig friheten att lägga in en länk, i In spe(ktör?)s text, a propå att få käken slagen ur led. Det är värt att minnas, att det var just en civil polis som nyligen blev krafigt misshandlad, i en svensk småstad på ett rutinärende. Så är det att vara polis...


Gilla sidan:
TIPSA FRAGA

wwwpolisforbundet.seLänk till Polistidningen


Polisveteran
Polisveteranerna i Stockholms län


Dela
sidan:
Polisfacklig historik i Stockholms stad 1890-1994