Går hut hem?

Det undrar Polisförbundets ordförande Lena Nitz i en debattartikel på SvT opinion, som är ett svar på Beatrice Asks debattartikel från förra veckan. I den artikeln menade Ask att hennes efterträdare upphört med den förbättring av svensk Polis som Alliansen påbörjat.
Det undrar Polisförbundets ordförande Lena Nitz i en debattartikel på SvT opinion, som är ett svar på Beatrice Asks debattartikel från förra veckan. I den artikeln menade Ask att hennes efterträdare upphört med den förbättring av svensk Polis som Alliansen påbörjat.

Beatricke Ask, skrev bland annat
att vi måste göra mer – och ställa hårdare krav – på att polisen utreder fler brott och är närvarande i hela landet. Fler lokala, närvarande poliser behövs samtidigt som ett mer aktivt arbete där polis och kommun samarbetar är absolut nödvändigt.

Detta skulle uppnås genom att följa upp polisens omorganisation och ta problemen med utanförskapsområden på allvar. Hårdare straff skulle även vara en medicin, liksom ökat fokus på hur brottsoffer kan få bättre stöd och hjälp, liksom fler insatser mot våld i nära relationer och mot sexualbrott och ansträngningar för att komma åt den organiserade brottsligheten.

Ask förordar ett fortsatt förnyelse- och förbättringsarbete eftesom samhället förändras hela tiden och brottsligheten ständigt hittar nya vägar.

Nya Moderaterna sätter därför i dagarna igång en ny arbetsgrupp med uppdrag att utveckla rättspolitiken inom flera områden där utmaningarna är stora. Det gäller bland annat brottsbekämpningen lokalt, stödet till brottsoffer och hatbrott i vid mening.

 

Blåljus gläder sig åt att Moderaterna har en arbetsgrupp som ska utveckla rättspolitiken, nu när de sitter i s k opposition. Vi har dock redan tidigare noterat, att det ökade fokuset, de fler insaterna, eller ökade ansträngningarna inte får kosta mer med en Allianspolitik jämfört med en rödgrön.

 

Lena Nitz har skrivit ett svar på Beatrice Asks artikel även det på SvT Opinion:

 

"”Hut går inte alltid hem“


”Vi måste ställa hårdare krav på att polisen utreder fler brott och är närvarande i hela landet”, skriver tidigare justitieministern Beatrice Ask (M) på SVT Opinion. Att ta i med hårdhandskarna är dock sällan rätt svar. Ett modernt ledarskap, bättre administrativt stöd och tillräckliga resurser är långt viktigare beståndsdelar för en effektiv polis än ett strängt pekande med hela handen från politiskt håll.

Ask menar att det är Alliansregeringens förtjänst att förtroendet för rättsväsendets myndigheter har stärkts i Sverige. Hon hänvisar till den nationella trygghetsundersökningen (NTU), 2014 som Brottsförebyggande rådet (Brå) presenterade i förra veckan som visar att 60 procent av befolkningen har stort förtroende för polisen.

Polisförbundet drar andra slutsatser av undersökningen.
När Dan Eliasson för ett par veckor sedan hade sin första pressträff som rikspolischef sa han bland annat att ”Svenska poliser håller hög internationell klass. Svenska polisorganisationen har inte hållit samma höga klass.” Det är en uppfattning som Polisförbundet delar. Poliserna gör ett fantastiskt jobb med de förutsättningar de har. Polisen får högt betyg trots att poliserna arbetar i en ekonomiskt ansträngd och alltför omodern och hierarkisk organisation.

Ask nämner den omorganisation som trädde i kraft vid årsskiftet som en viktig åtgärd för en mer effektiv polis. Polisförbundet har hela tiden varit positiva till grunden för omorganisationen, men en undersökning som Polisförbundet genomförde i december tillsammans med TNS Sifo visade att bara var tredje polis tror att verksamheten kommer att fungera bättre i den nya organisationen. Det är oroande. Engagerade medarbetare är en viktig nyckel till framgångsrik verksamhet.

Polisernas misstro beror troligen delvis på att de har sett reformer förr. Många poliser har den misslyckade närpolisreformen från mitten av 1990-talet i relativt färskt minne. Även den här gången lovar man fler poliser på gator och torg. Men personal är resurser som kostar pengar.  Det finns starka skäl att betvivla hur reformen kommer att leverera när Genomförandekommittén äskade 2 miljarder för att kunna ro projektet i land men fick en bråkdel av detta.

Ökad lokal polisiär närvaro är viktigt. Polisarbete handlar i stor utsträckning om relationer. Men det finns stora problem idag. I Skåne har man idag inte ens råd att låta nyexaminerade poliser utföra ett arbete som poliser. De får istället sitta inomhus och svara i telefon långt ifrån gator och torg där alla politiker så högtidligt vill se dem.

Polisförbundet delar Asks uppfattning att det är viktigt att följa upp att den nya organisationen uppfyller syftet att öka polisens närvaro lokalt. Men Ask verkar ha en övertro på hårdare krav. Hut går inte alltid hem, hur gärna man än skulle vilja.

 

Polisförbundet vill se ökade resurser, bättre administrativt stöd, medarbetardrivet utvecklingsarbete och ett modernt och verklighetsförankrat ledarskap. Det är de viktigaste faktorerna för en mer effektiv polis. Det är också av yttersta vikt att den högskoleutbildning för poliser som legat i politisk träda så länge nu äntligen blir verklighet. Först då kan den nya organisationen leverera vad alla hoppas.

Lena Nitz
Ordförande Polisförbundet" 

 

/Tommy Hansson