Publicerat 2020-03-11 13:00

Förtroendet för Polisen slår nya rekord 2020.

Förtroendebarometern gör årligen mätningar mellan olika institutioners förtroende hos allmänheten. Traditionellt ligger Kungahuset, Universitet och högskolor, domstolar och Riksbanken mycket högt på den rankningen. De får nu alla se sig slagna av: Polisen ligger högst av alla samhällsinstitutioner. Blåljus böjer sin nacke i respekt för allt gott polisarbete som en hårt ansträngd poliskår presterar!

Inrikesminister Mikael Damberg har noterat siffrorna som han kommenterar på Twitter med ett Välförtjänt! Han tackar även Sveriges polisanställda för deras insatser.
Sedan 1997 gör Medieakademin en årlig förtroendebarometer, kompletterad med olika specialtema enskilda år. Undersökningen mäter förtroende för samhällsinstitutioner, enskilda företag och massmedier. Även om Polisen toppar sin kategori med ett värde på 73, finns det exempel på företag som har ännu högre anseende: Fast bara ett. Och det är Systembolaget med ett värde på 76. Det innebär att Polisen slår exempelvis IKEA, ICA och Volvo, för att inte tala om Postnord...
 
Värt att notera är, att Polisens värdering år 2017, två år efter omorganisationen och ett år efter att myndigheten var med i mätningarna första gången, hade en dip och var nere på 54. Att myndigheten innan de stora resursförstärkningarna landar har ökat så kraftigt sedan dess är remarkabelt.

Mindre rolig läsning är statistiken för regeringen, de politiska partierna, fackföreningar i allmänhet kvällstidningar eller EU-kommissionen. De får skrämmande dåliga siffror.
 
Tommy Hansson

Gilla sidan:
TIPSA FRAGAwwwpolisforbundet.seLänk till Polistidningen


Krimkassan


Polisveteran
Polisveteranerna i Stockholms län


Dela
sidan:
Polisfacklig historik i Stockholms stad 1890-1994