Publicerat 2020-05-19 16:30

Första Blåljusdomen i Borås: Gärningsmannen blev frikänd.

Medan media i allmänhet skriver om en kändis som köpt sex, eller Corona, eller den senaste skjutningen, har Borås Tingsrätt avkunnat den allra första Blåljusdomen. Vi minns väl alla vilket buller och bång, med presskonferenser och politisk nöjdhet det var när den nya blåljuslagen instiftades den 1 januari 2020. Nu berättar Polistidningen vad utfallet blev. Det är inte ens en nyhet på Borås Tingsrätts hemsida...

Polistidningen berättar att en 19-årig man i samband med en trafikkontroll av en bil där det kunde finnas vapen, på ett hotfullt sätt försökte hindra en polispatrull från att visitera en kamrat till honom. Detta trots att 19-åringen var tillsagt att sitta still i bilen. Det hindrade honom inte från att röra sig hotfullt och högljutt mot de två poliserna på plats.

Detta ledde till åtal mot 19-åringen vid Borås Tingsrätt, som skriver i sin dom, att rätten delar bedömningen att han sökt störa polisernas ingripande. Dessutom på ett otillbördigt sätt, dock enligt rättens bedömning inte på ett sätt som räcker för fällande dom. Detta dels eftersom han själv var föremål för polisernas ingripande. Dels eftersom rätten menade att ingripandet var en fordons- och förarkontroll som inte faller under lagens definition av utryckningsverksamhet, en uppfattning som kammaråklagaren dock inte delar. Han planerar därför dessbättre för ett överklagande till Göta Hovrätt.

Blåljus när förhoppningen att Göta Hovrätt kommer till en annan slutsats, mer i linje med vad politikerna avsett med blåljuslagen. Det spreds en bild av lagen som ett kraftfullt och effektivt sätt att komma tillrätta med attacker mot blåljuspersonal. I pressen stod det tillochmed om att straffet i allvarligare fall skulle kunna medföra livstids fängelse. Nu är det desto tystare.

Med det sagt, tack Polistidningen!!!

Även SR P4 Sjuhärad har ett par inslag om domen, med intervjuer av rådman, åklagare och polischefen i området, där de får beskriva sina synpunkter på den friande domen.Dessutom har rättegången refererats på Dagens Juridik.

Lagtexten här.

Tommy Hansson


Gilla sidan:
TIPSA FRAGAwwwpolisforbundet.seLänk till Polistidningen


Krimkassan


Polisveteran
Polisveteranerna i Stockholms län


Dela
sidan:
Polisfacklig historik i Stockholms stad 1890-1994