Nättidningen som belyser polisernas vardag.
Blåljus - Logotype
Publicerat 2017-09-25 09:40

Förnyade långtgående förstahandsåtgärder

Så hade kanske rubriken kunnat vara på de nya åtgärdslistor som kommit från NOA som stöd för första patrull på brottplats vid brott i nära relationer, och som stöd för jourutredare. Men rubriken i Ekots artikel och reportage blev i stället att "Polisen inför nya metoder för att klara upp misshandelsfall"...Det fick åtskilliga poliser att studsa till,
eftersom en mindre initierad läsare av artikeln, kunde få intrycket att poliser hittills inte skulle ha instruktioner och kunskaper om att samla in rejält underlag redan i anslutning till brottstillfälle eller anmälan.

En polis som reagerade, tog rent av kontakt med den nationella verksamhetsutvecklaren på polisens Nationella operativa avdelning, NOA. Svaren han fick gav lugnande besked. (Hon svarade, förklarade och hade ett bra samtal, trots att det var en lördag, vilket hon ska ha credd för.)

Verksamhetsutvecklaren förklarade att hon ansåg att det hon sagt vinklats av Ekot, att hon hade varit tydlig med att detta inte var något nytt, och att polispersonalen i allmänhet var duktig på detta. Det hela handlade om att NOA uppdaterat och synkroniserat checklistor hos polisen och åklagare för att de blir lika och helt aktuella. En viss skillnad mot Ekots rubrik, således.

I en uppföljande artikel i Aftonbladet, uttalar sig versamhetsutvecklaren i samma riktning. Polisförbundets ordförande Lena Nitz, påpekar att det finns kunskap och engagemang hos polisen för att utreda våld i nära relationer - problemet är att man är för få. – Man hinner inte vidta alla de åtgärder som behövs göras, utan man blir ryckt till andra jobb med hög prioritet, säger Lena Nitz till Aftonbladet.

En polis från region Syd funderar i Aftonbladet om "nyheten" från NOA i Ekot kan ha ett samband med kritiken mot att polisen lägger ned många sexualbrottsutredningar. Han noterar att man plastade in en checklista om att det här ska göras redan när jag gick på Polishögskolan för 16 år sedan, – Det kan ju knappast vara en polis som känner till verksamheten som har kommit på det här, säger han till Aftonbladet.

Tommy Hansson
Gilla sidan:
Dela
sidan:
Polisfacklig historik i Stockholms stad 1890-1994