Nättidningen som belyser polisernas vardag.
Blåljus - Logotype
Publicerat 2017-09-14 09:30

Flera fördömanden av attack mot polis anhörig

Tidningen Mitti har gjort flera reportage om händelsen i Botkyrka då en kvinna blev attackerad på grund av att hennes man är polis. Bland annat har polismannen berättat hur han ser på attacken och sina möjligheter att fortsätta göra sitt jobb. Förbundsregion Stockholms Andreas Strand kommenterar även han händelsen, liksom Katarina Barrling i en SvD-ledare.

Dessutom har Stockholm Direkt Botkyrka gjort ett reportage där lokala poliser och Andreas Strand uttalar sig.

Polisen säger till Mitti "att angripa mina anhöriga för att få mig att vidta någon åtgärd, avstå åtgärd eller på annat sätt påverka processen fungerar inte i det här fallet och kommer aldrig fungera".

Mer detaljer om själva händelsen kan så klart varken han eller någon annan berätta om under pågående förundersökning.

Andreas Strand, från Polisförbundet i region Stockholm beskriver för Mitti hur en del kriminella attackerat vittnen och även poliser. Detta var dock kanske den första gången en anhörig till en polis blev utsatt på detta sättet. Andreas konstaterar att det blivit grövre och grövre angrepp, och funderar över om inte poliser skulle behöva ett starkare rättsligt skydd, som de har i en del andra länder. För brottet Våld mot tjänsteman har blivit alldeles för utvattnat, enligt Andreas.

Katarina Barrling i SvD jämför den vackra retoriken i regeringsförklaringen, som lämnades samtidigt som poliserna jagade gärningsmannen bakom attacken mot polismannens hustru.
I regeringsförklaringen sade Statsministern bland annat: "Skyddet för blåljuspersonal och sjukvårdspersonal ska stärkas. Vårt gemensamma budskap är: Rör inte våra hjältar!"
Katarina konstaterar att samtidigt har ytterligare en gräns passerat i verkligheten, när blåljuspersonalens anhöriga utsätts för brott. Hon menar vidare att det som hänt inte kan beskrivas på annat sätt än fasansfullt. För polisen, för deras anhöriga, men också för oss andra, i alla fall dem av oss som vill ha en rättsstat.

Katarina beskriver med exempel hur poliser blir allt grövre attackerade, men inte nog med det; Socialkontor och dess personal blir hotade, hot och trakasserier mot akutmottagningar, vårdcentraler, förlossningskliniker (!) och bibliotek – samt stenkastning, stenkastning och åter stenkastning, mot polis och räddningstjänst. Till det kommer de senaste nyheterna att även personal på Migrationsverket blir alltmer utsatta för hot och påtryckningar. Så utvecklingen är alarmerade och går åt fel håll. Men ändå, konstaterar Katarina:

"Hot och våld mot dessa människor som riskerar sina liv för att ta hand om oss andra har med andra ord blivit svensk vardag. Men nu vänds hotet och våldet också mot deras anhöriga. Och därmed kommer det ännu ett steg närmare oss alla. Förstår vi det?" Avslutar hon sin läsvärda ledare.

Som vanligt reagerar samhället en aning sent, utvecklingen pågår och eskalerar, när det har gått väldigt långt, tillsätts en utredning. Men, bättre sent än aldrig. Det är Blåljus förhoppning att orden i regeringsförklaringen inte bara innebär att ambulans och brandkår får del av tjänstemannaskyddet. Det skyddet måste få ett helt annat innehåll, med mycket mer muskler och vassare tänder. För om en polis hustru kan bli utsatt, kan snart sagt vem som helst drabbas av kriminellas hämd eller påtryckningar. Bara på senare tid, har det vid flera tillfällen drabbat vittnen eller brottsoffer på ett sätt som riskerar rättssamhällets grundvalar.

Tommy Hansson
Gilla sidan:
Dela
sidan:
Polisfacklig historik i Stockholms stad 1890-1994