Nättidningen som belyser polisernas vardag.
Blåljus - Logotype
Publicerat 2017-11-10 12:10

Flera fack vill ha mer än märket

Nu när det drar ihop sig till avtalsförhandlingar på förbundsnivå, med olika myndigheter, visar det sig att det inte bara är poliserna som vill ha lönemässiga återställare. Även Officersförbundet beskriver en situation där ingångslönerna halkat efter vilket måste korrigeras av rekryteringsskäl. Och då måste de med högre lön flyta med för att inte bli omsprungna.


Tidningen Lag och Avtal (L&A) har en intressant artikel som beskriver hur både polisernas och officerarnas fackliga organisationer kräver större löneökningar än märket, de motiverar bägge sina krav med personalbristen.

 

Alldeles för få söker sig till yrket och för många lämnar det i förtid. Nu är det dags att locka tillbaka dem och locka fler till polisutbildningen enligt Polisförbundet.

 

Det behövs pengar till löneökningar för att komma tillrätta med den problematik som finns inom polisen och så att den numerärökning som regeringen efterlyser kan bli verklighet, säger förhandlingschef Niklas Simson till L&A.

 

Han understryker att polisen för tio år sedan var ett yrke i toppen på den statliga lönestatistiken. Nu återfinns yrket i botten av samma statistik.

 

Niklas Simson noterar att märkets nivå på 6,5% är otillräckligt, men vill inte uppge något procenttal, men säger att det behövs ganska mycket över märket.

 

– Polismyndighetens budget för 2018 kommer vara styrande för förhandlingarna. Vår uppmaning till polismyndigheten är att prioritera så hårt som det går för att kunna lägga så mycket som möjligt på lön och få stopp på den här polisflykten, säger Simson till L&A.

 

En risk som förhandlingschefen flaggar för är att de extra anslag som polisen får för de kommande åren och omprioriteringar i myndighetens budget inte kommer att räcka, utan att det kan behövas mer pengar.

 

Enligt L&A räknar Polisförbundet inte med att vara klara med förhandlingarna före årsskiftet.

 

Officersförbundet utgår också från bristen på personal i sina förhandlingar. Förbundets bedömer att de lägsta lönerna behöver höjas med 14 procent, vilket för de redan anställda innebär att de måste få så pass stora löneökningar så att de inte hamnar bakom de nyanställda enligt förbundet. Detta innebär sammantaget att inte heller Officersförbundet håller sig under märket.

 

Blåljus konstaterar att det drar ihop sig till en intressant avtalsrörelse. Den kan bli avgörande för om polisen fortsätter att lämna tomrum efter sig i samhället, eller om en återhämtning ska bli möjlig. Den kan även ha en stor påverkan på vilka frågor som blir stora under nästa års politiska debatter inför riksdagsvalet.

 

Tommy Hansson

Gilla sidan:
Dela
sidan:
Polisfacklig historik i Stockholms stad 1890-1994