Publicerat 2016-01-27 09:40

Flaggan i topp hos Försäkringskassan

Flaggan är i topp hos Försäkringskassan. Deras förtroendesiffror är på väg upp (från en låg nivå) enligt deras hemsida. Nu har de dessutom lyckats rekrytera två unga, ambitiösa och ändå erfarna poliser från ett av Polisens mest problemtyngda områden, Botkyrka. De två poliserna berättar nu varför de lämar sitt drömyrke, skälen tycks vara pekuniära...

De två poliserna som ännu testar sina nya arbetsuppgifter med tjänstledighet från Polismyndigheten, beskriver vad som fick dem att ta steget i ett mail till Rikspolischefen Dan Eliasson, som ju gått motsatt väg, från FK till Polismyndigheten.

De skriver:

"Hej

 

Vi är två poliser som nu är tjänstlediga och jobbar på din gamla arbetsplats, försäkringskassan. Bland våra nya kollegor finns flera före detta poliser och civilanställda inom polisen. Och fler är på väg. I mars kommer fler poliser att vara tjänstlediga för att få en rimlig lön.

 

Vi började i januari och gick upp 4000-5000 kronor från vår polislön. Vi har jobbat i 6 respektive 7 år som poliser i Botkyrka. Till största delen i yttre tjänst. 24 500 kronor och 25 500 kronor tycker polisen att det arbetet är värt. Då är vi bedömda som högpresterande enligt våra närmaste chefer.

 

I tidningen läste vi att du nu äskar mer pengar för att möta det ökade trycket och arbetsbelastningen på polisen. För att utbilda fler poliser. Vårt förslag är att du istället ser till att du eller den som har makt att göra det behåller erfarna poliser för några ynkliga tusenlappar mer i månaden. Att vara polis är ett yrke vi älskar trots det hårda klimatet och de hårda krav som ställs på oss. Vi har inte heller något emot den omorganisation som polisen har stått inför och genomgår. Det är en ren lönefråga.

 

För några tusenlappar har ni välutbildade och erfarna poliser som är villiga att jobba hårt. Men inte för 24 500 och 25 500 kronor. Det är inte värt det. Polisens värdegrund är ju bland annat effektiv. Detta är ett enkelt sätt att leva upp till det. Hade vi varit bättre på matte hade vi troligtvis inte varit poliser, men den här ekvationen är svår att få ihop.

 

Med vänlig hälsning

Sophia Sundkvist och Elin Gradin, fd poliser i Botkyrka

 

Blåljus kommentar: Sophia och Elin har tidigare flaggat för att de kan komma att tvingas lämna polisen av ekonomiska skäl, de skrev om det i Polistidningen i oktober 2015. Elin har även skrivit en belysande artikel i samma tidning om vilka utmaningar som möter poliser i många förorter idag. Rikspolischefen har sagt att han uppfattat signalerna från sina poliser om hur de uppfattar lönesättningen och värderingen av dem. Blåljus hoppas bara att resultatet av den omprövning som krävs, inte dröjer så länge att ännu fler poliser tar det steg som Elin och Sophia känt sig tvingade till. Något måste göras!

 

Vi har under morgonen roat oss med att läsa på Intrapolis om de 28 nybakade polisaspiranter som polisområde SYD i Region Stockholm tilldelats. Många av dem är väldigt välmeriterade, med gedigna förkunskaper, goda mänskliga egenskaper och faktiskt, en världsvana som var fjärran på den tiden jag själv blev polis. Dessutom har många av dem familjer med flera barn. Du som har tillgång till Intrapolis kan ju läsa presentationen av våra nya kollegor och fundera på hur länge de kommer att stanna i polisyrket om inget görs.

 

En annan sak som vi noterat på Twitter när det gäller rekryteringsbehovet av kanske 2500 nya poliser fram till 2020... Det tar tre år att utbilda en polis. (längre tills hen är erfaren polis) De poliser som likt mig själv ju är i pensionsåldrarna rekryterades i polisbristens 1970-tal. Då anställdes! ca 800 polisaspiranter varje år till PHS i Ulriksdal. Om de avgår i pension i normal omfattning, innebär förstärkningsbehovet inte 2500 nya poliser utan snarare 5000. Se där, ytterligare en utmaning att sätta tänderna i. Utbilda är ju en sak, kanske finns massor av plats på någon högskola, eller kan man ju återuppliva Ulriksdal, men rekryteringen... Det finns en risk att kön av lämliga sökande inte blir så lång för att äntra ett skepp som nu många lämnar... Om inget görs.

 

Ett annat bekymmer är, att allt färre poliser  beviljas delpension enligt delpensionsavtalet. Några extra väljer då att gå i heltidspension i stället tidigare än de annars gjort. Dessutom finns en njugghet när det kommer till att bevilja tjänstledighet för att prova annan tjänst, som inte är statlig, vilket gör att onödigt många poliser säger upp sig. Något måste göras!

 

Tommy Hansson

 
Gilla sidan:
TIPSA FRAGA


wwwpolisforbundet.seLänk till Polistidningen


Polisveteran
Polisveteranerna i Stockholms län


Dela
sidan:
Polisfacklig historik i Stockholms stad 1890-1994