Nättidningen som belyser polisernas vardag.
Blåljus - Logotype
Publicerat 2018-03-29 10:10

Fem års fängelse för knivmannen som högg Ted

Idag föll domen mot den person som oprovocerat attackerade och knivskar polismannen Ted Eriksson vid Medborgarplatsen den 31 augusti. Vilket straff som utdelas, torde bero på brottsrubriceringen och vilken ålder den anklagade bedöms ha.

Tingsrätten har funnit utrett att mannen hade uppsåt att försöka döda polismannen och han fälls därför till ansvar för försök till mord. Polismannen har tillerkänts ersättning för kränkning med 100 000 kr.

 

Mannen döms även för två fall av misshandel som begicks på en gymnasieskola några dagar före mordförsöket på Medborgarplatsen.

 

Tingsrätten har bestämt påföljden till fängelse i fem år och mannen utvisas från Sverige med förbud att återvända hit.


Brottsoffret och polisen Ted Eriksson berättar i Polistidningen om hur nära det var att attacken kunde fått fatala följder. Även om skadorna han fick inte var obetydliga, är det värt att tänka på att hade hugget varit någon millimeter djupare kunde han ha dött.

Polistidningen
berättar att Ted funderat mycket kring att förövaren av oklar anledning tycks hata en hel yrkeskår – att han inte verkar ha förstått den svenska polisens roll. Själv är han mån om att inte i sin tur skuldbelägga någon grupp för det som han har utsatts för. Samtidigt är han frustrerad över att ingen riktigt tar ansvar för ensamkommande personer som hamnat snett. Det förekommer att samma personer gång på gång tas om hand av polisen för vidare befordran till andra myndigheter utan att något egentligen händer.

För Polistidningen beskriver han sin känsla för polisyrket, med dålig lön och ansträngande arbetstider. Något de flesta poliser känner igen. Men Ted drar även sina personliga slutsatser om var gränsen går för honom själv för om det är värt att fortsätta som polis. Han säger till PT om rättegången mot gärningsmannen:

"Det ska vara mordförsök. Punkt slut. Annars kommer jag att sluta som polis på stående fot.  Om man inte har rätt till sitt eget liv så finns det inget att kämpa för."

Blåljus gläds med Ted över en till synes rimlig dom med svenska mått mätt. Även om domstolen sänkt straffet då gärningsmannan dömts som att han hade en ålder mellan 18 och 21 år. TR har även ansett att det varit försvårande att det var en attack på en polis i tjänst, och det fega sättet som den utfördes på. Å andra sidan menar TR att attacken inte orsakade några större skador, vilket var förmildrande. Jämför gärna skadorna i Polistidningen ovan...

Tommy Hansson
Gilla sidan: