Publicerat 2020-02-21 14:00

Fastklämd polis slagen och sparkad gav villkorlig dom.

KvP berättar om en polis från Malmös poliskår, som en kväll i november 2019 kom att kollidera med sin civila polisbil med en bil som det åkte kriminella personer i. Krockkuddarna i polisbilen löste ut och han blev fastklämd. Då kom två personer från den andra bilen och attackerade honom med sparkar och slag mot huvudet. Igår föll domen.
 

När spanaren kom ut ur bilen skrek han att han var polis och avlossade ett varningsskott. Direkt efteråt hörde han en kvinna skrika inifrån den andra bilen som snabbt körde därifrån i hög fart.

 

KvP berättar att överfallet tog cirka 50 sekunder.

 

Gärningsmannen har enligt KvP medgett att det varit en krock men förnekade under rättegången att det var han som deltog i misshandeln av polismannen. Istället hävdar gärningsmannen att det var två andra män som slog polismannen. Han skulle själv ha stått vid sin bil och rökt en cigarett.

 

Polisen fann dock spår som gjorde att mannen senare blev åtalad. På förardörren till polismannens bil fanns gärningsmannens DNA men också på en cigarettfimp som låg kvar på platsen. Då han var dömd för andra brott sedan tidigare fanns hans DNA redan i polisens DNA-register.

 

Tingsrätten i Malmö skriver om gärningsmannens berättelse:

Enligt tingsrättens uppfattning är (GM) uppgifter en ren efterhandskonstruktion. Han har inte lämnat några uppgifter alls förrän vid huvudförhandlingen och hans berättelse ger endast intryck av att förklara hur det kan komma sig att han hade lämnat spår efter sig både i form av cigarettfimpen på marken och på insidan av (polisens) bil.

 

Då det därmed var bevisat att den 25-årige gärningsmannen gjort sig skyldig till våldet mot polismannen, dömdes han för detta.

 

Domen blev, trots gärningsmannens tidigare brottslighet villkorlig dom. En bidragande orsak kan ha varit att det inte varit bevisat att gärningsmännen visste att det var en polis de överföll. Därav dömdes de för misshandel, och inte för våld mot tjänsteman. Det framhålls även i domen att tidigare domar mot gärningsmannen inte handlat om våldsbrottslighet. Tingsrätten skriver vidare, att om fängelse valts som påföljd hade det blivit tre månaders fängelse som dom. (två efter villkorlig frigivning...)


Tommy Hansson
Gilla sidan:
TIPSA FRAGAwwwpolisforbundet.seLänk till Polistidningen


Krimkassan


Polisveteran
Polisveteranerna i Stockholms län


Dela
sidan:
Polisfacklig historik i Stockholms stad 1890-1994